Svijet

Njemačka ukida vanredno stanje?

Njemačka ukida vanredno stanje?
Foto: Pixabay/Jörn Heller | Njemačka ukida vanredno stanje?
N.N.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan smatra da više ne postoji akutna opasnost od preopterećenja zdravstvenog sistema i da više ne treba produžavati vanrednu "epidemiološku situaciju".

Savezni ministar zdravlja Jens Špan izjasnio se za okončanje takozvane "epidemiološke situacije nacionalnih razmjera". Kako je potvrdio jedan portparol ministarstva, Špan je to rekao na konsultacijama u vezi sa koronom sa ministrima zdravlja saveznih pokrajina.

Rizik od opterećenja zdravstvenog sistema klasifikovan je sada kao samo - umjeren. Institut Robert Koh već duže vrijeme ukazuje da se skoro sve infekcije, a prije svega težak tok virusa korona javljaju gotovo samo kod nevakcinisanih ljudi.

S obzirom na trenutnu kvotu vakcinacije, vanredna epidemiološka situacija mogla bi da prestane da važi 25. novembra 2021. citiran je Špan za list Bild.

"Time bi se okončalo vanredno stanje koje postoji od 28. marta 2020. - dakle skoro 19 mjeseci", rekao je.

Špan se takođe založio da se i dalje poštuju pravila higijene i distance, kao i takozvano pravilo 3G - što znači da je pristup određenim mjestima dozvoljen samo onima koji su vakcinisani, koji su preležali kovid ili imaju negatavn test.

Odluku o prekidu vanredne epidemiološke situacije donosi Bundestag koji je krajem avgusta produžio tu mjeru za još tri mjeseca. Ona automatski ističe ako je parlament ne produži. Novi saziv Bundestaga počinje sa radom 26. oktobra.

"Epidemiološka situacija nacionalnih razmjera" daje ovlašćenja saveznim i pokrajinskim vladama da izdaju propise o korona mjerama, kao što su obaveza nošenja maske, ograničenje kontakta ili nabavka vakcina. To je navedeno u Zakonu o zaštiti od infekcija, koji je nekoliko puta promijenjen od početka pandemije korone.

Broj novih slučajeva korone se u Njemačkoj trenutno ponovo povećava. Posebno je pogođen jugoistok Njemačke, gdje je stopa vakcinacije posebno niska. Takozvana sedmodnevna incidencija, pokazatelj koliko se ljudi na 100.000 stanovnika zarazi u roku od nedjelju dana, iznosila je u ponedjeljak 74,4.

(DW)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije