Svijet

Njemački brod greškom naciljao američki dron, obje rakete se pokvarile prije cilja

Njemački brod greškom naciljao američki dron, obje rakete se pokvarile prije cilja
Foto: Tanjug | Njemački brod greškom naciljao američki dron, obje rakete se pokvarile prije cilja

HAMBURG – Njemački ratni brod Hessen u misiji u Crvenom moru ispalio je greškom dva projektila na američki dron, ali oba projektila su zakazala prije nego su pogodila cilj.

Kako piše njemački dnevnik Bild, incident je amblematičan za očajno stanje njemačke vojske, koja se nalazi u zapuštenom stanju jer godinama nije ulagano u njenu modernizaciju.

Do incidenta je došlo kada je radarski sistemi njemačkog ratnog broda pogrešno kao neprijateljski identifikovao dron koji je kružio iznad broda.

Kako piše Bild, bespilotna letelica je američki dron MQ-9 Reaper, koji ima raspon krila od 20 metara a košta 30 miliona evra.

Na sreću i Nijemaca koji su pucali, a koji bi se osramotili pred saveznika, i Amerikanaca koji su sačuvali skupocjeni dron, obje njemačke rakete pokvarile su se i srušile u more.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Michael Štemfle potvrdio je u srijedu da bespilotna letjelica koja je bila na meti radara nije imala oznaku bilo koje od savezničkih zemalja, pa je odlučeno da se ispali raketa.

"Incident je riješen tako što se ispostavilo da se nije radilo o neprijateljskom dronu, što je postalo jasno tek poslije", rekao je on.

Dron Reaper leti 12.000 metara, maksimalna operativna visina njemačke protivvazdušne rakete SM-2 je iznad 20.000 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije