Svijet

Njemački mediji o samitu u Sofiji: Bez davanja prevelikih obećanja

Njemački mediji o samitu u Sofiji: Bez davanja prevelikih obećanja
Foto: Tanjug | Njemački mediji o samitu u Sofiji: Bez davanja prevelikih obećanja

BERLIN, SOFIJA - Njemačka štampa i danas piše o Srbiji i balkanskim zemljama u svjetlu mogućeg pristupa Evropskoj uniji i povodom samita šefova država ili vlada EU sa predstavnicima tih zemalja koji se održava u Sofiji.

"Na konferenciji sa balkanskim državama u bugarskoj Sofiji šefovi država i vlada EU žele da vide kakvo je aktuelno stanje odnosa i diskutuju o novim mogućnostima saradnje“, piše informativni portal N-TV: "Srpski list Informer je, neposredno pred samit EU-Balkan u Sofiji, opisao horor-scenario u slučaju pristupa Srbije EU: Evropska unija je, piše, poslala vladi sedam uslova za dalje približavanje, koji znače da će Srbija izgubiti sve, piše list koji važi kao glasilo srpskog državnog vrha. On prenosi da bi Beograd morao da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine Kosova koja se otcjepila prije deset godina, kao i da prekine posebno dobre odnose sa sunarodnicima u susjednoj Bosni i Hercegovini."

"List dalje tvrdi da će se od Srbije tražiti da pristupi NATO, iako ta zemlja tradicionalno spada u najtješnje saveznike Rusije. Osim toga, ova mala zemlja bi trebalo da kao protivuslugu za pristup EU uvede sankcije Rusiji. U zahtjeve EU, prema Informeru, spada i da Srbija bude popustljiva u graničnom sporu sa susjednom zemljom i članicom EU - Hrvatskom", navodi informativni portal N-TV pod naslovom "Bulevarski list podstiče Srbe na otpor" a navode Informera su prenijeli još neki njemački mediji.

"EU se trudi da tješnje veže za sebe zemlje Zapadnog Balkana. Na samitu u Sofiji, kancelarka Merkel i drugi šefovi država i vlada EU hože da ohrabre Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo da sprovode dalje reforme (…) Kosovski konflikt je trenutno najveća stalna kriza na Balkanu. Pored toga se i na Bosnu u Hercegovinu, zbog unutrašnje blokade politike, gleda kao na neuspjelu državu. Srbi hoće da se priključe matici Srbiji, dok Hrvatima naseljena Hercegovina tendira ka susjedu u EU - Hrvatskoj. A Makedoniju od sticanja nezavisnosti blokira Grčka zbog spora oko imena države."

List Hanoverše algemajne cajtung piše da "bi šest potpuno različitih zemalja trebalo osnažiti i onda po mogućnosti i integrisati. Srbija i Crna Gora su stigle dalje od, na primjer, Bosne i Hercegovine, rečeno je u Sofiji. Nacrt završnog dokumenta koji treba da donesu šefovi država i vlada, više izgleda kao lista reformi koje treba sprovoditi nego kao bezuslovno obećanje da je pristup u EU već gotova stvar."

"Nacionalizam mora biti prevaziđen, a demokratske strukture kojih nema valja uspostaviti. Za omladinu su neophodne perspektive. Zaštita klime se mora izvesti na nivo pariskih dogovora. Potrebna je i veća podrška digitalnoj privredi. Problemi prilikom zaštite granica od ilegalnih imigranata su takođe na dnevnom redu. Samit bi trebalo da utiče na mnogo toga, bez davanja prevelikih obećanja."

"Oči su mu umorne, ali djeluje zadovoljno"

A list Rajniše post objavio je intervju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pod naslovom "Volite zemlju svoje djece!". Ispod naslova je mali uvod koji glasi ovako: "Predsjednik Srbije hoće da uvede svoju zemlju u EU. On od Evropljana očekuje jasan red vožnje kao i pomoć u nalaženju fer rješenja za kosovski konflikt. Smatra da se njegovi sunarodnici previše hvataju za prošlost".

"Oči su mu umorne", primjećuje novinar tog lista, "ali Aleksandar Vučić djeluje zadovoljno. Čitav dan je u Dizeldorfu vrbovao njemačke investitore za Srbiju koja sada pokazuje impresivne privredne brojke. Ali, srpski predsjednik zna da su ti uspjesi bez političke stabilnosti na Balkanu - u opasnosti. Govori tihim, blagim glasom. Ali ono što kaže - pokazuje odlučnost."

"Srbija još odbija da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine. Zar nećete morati da platite tu cijenu ako hoćete u EU?", upitao je predsjednika Srbije, između ostalog, novinar Rajniše posta. Odgovor je glasio: "Potpuno je nezamislivo da Srbija po rješavanju konflikta ostane praznih ruku. Potreban nam je fer kompromis, a to znači da obje strane moraju da učine ustupke. Možda ćemo mi morati da podnesemo veće žrtve, ali kompletno poniženje u tim pitanjima, to se od Srba ne može zahtjevati. Rješenje mora da bude prihvatljivo za većinu, inače ćemo odmah doživjeti nov talas srpskog nacionalizma."

Na pitanje, "jesu li vaši sunarodnici stvarno spremni na ustupke kada je riječ o pitanju Kosova?", Vučić je odgovorio: "Ne, zato moramo da se borimo. Danas bi tri četvrtine Srba radije zamrzlo taj konflikt nego što bi prihvatilo kompromis. Ali, jednom bi se taj konflikt iznenadno otopio, to je tempirana bomba i politička hipoteka za moju zemlju i čitav region. Ne, mi moramo riješiti taj problem, i to ne tek za 100 godina. Moramo ovdje i sada postaviti temelje bolje budućnosti. Želio bih da moji sunarodnici usvojili ono što je srpski pisac Borislav Pekić jednom rekao: volite zemlju svoje djece, ne zemlju svojih predaka", -piše, između ostalog, u intervjuu predsjednika Srbije  za Rajniše post.

(Deutsche Welle)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije