Svijet

Njemački oficir osuđen zbog špijuniranja za Rusiju

Njemački oficir osuđen zbog špijuniranja za Rusiju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Njemački oficir osuđen zbog špijuniranja za Rusiju

DIZELDORF – Oficir njemačke vojske blizak desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) osuđen je danas u Dizeldorfu na tri i pol godine zatvora zbog špijuniranja za Rusiju.

"Kapetan Bundesvera penetrantno je služio interesima Rusije kako bi ruskim vojnim snagama pribavio prednost", stoji u optužnici.

Pritom je odao "osjetljive informacije", stoji u tekstu optužnice.

"Optuženi je kao agent radio za državu koja se pokazala kao bezobziran agresor", navodi se takođe u optužnici. Sudija Visokog pokrajinskog suda u Dizeldorfu je prihvhatio zahtjev državnog tužilaštva koje je tražilo tri i po godine zatvora.

Utvrđeno je da je u isto vrijeme kada je počeo otkrivati vojne tajne ruskim agentima, pristupio krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD).

Odbrana osuđenog oficira, koji je krajem travnja priznao krivicu, navela je kako je njihov klijent u četiri dana uništio sve ono što je gradio decenijama kao profesionalni vojnik. Ona je ponašanje objasnila njegovom konzumacijom "lažnih vijesti" preko TikToka i Telegrama, što ga je "udaljilo od stvarnosti".

Prema vlastitim navodima, oficir je djelovao iz straha od izbijanja nuklearnog rata u jeku eskalacije rata u Ukrajini.

"To je najveća glupost koju sam uradio u životu", rekao je osuđeni oficir, koji je uhapšen u avgustu prošle godine.

U međuvremenu je, prema vlastitim navodima, istupio iz AfD-a. AfD-u, koji je u velikim dijelovima istočne Njemačke najjača politička stranka, pripisuje se politička sklonost i razumijevanje za stavove službenog Kremlja, a AfD se protivi i vojnoj pomoći Ukrajini.

AfD je popularan i među tzv. ruskim Nijemcima, pripadnicima njemačke etničke grupe u bivšem Sovjetskom Savezu, koji su nakon raspada ove države masovno preselili u Njemačku i još uvijek iskazuju izrazito proruska stajališta, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije