Svijet

Njemački sud započeo suđenje za planiranje državnog udara

Njemački sud započeo suđenje za planiranje državnog udara
Foto: Tanjug/AP | Njemački sud započeo suđenje za planiranje državnog udara

Drugo i najiščekivanije suđenje povezano s krajnje desničarskom zavjerom za izvršenje državnog udara u Njemačkoj počinje danas na sudu u Frankfurtu gdje pred sud izlazi navodni kolovođa, 72-godišnji princ Hajnrih XIII Rojs.

Pomenuti aristokrata će zajedno s osmoricom ostalih, na Visokom pokrajinskom sudu slušati savezne tužioce koji ih optužuju za članstvo u terorističkoj organizaciji ili pružanje podrške istoj.

Među optuženima su bivši članovi njemačkih oružanih snaga te bivša berlinska sutkinja i bivša zastupnica u parlamentu iz redova stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Birgit Malsack-Winkemann. Na dašnjem suđenju je uz princa Rojsa i Rudiger Pecatore, bivši vojnik koji slovi za vođu vojnog krila grupe.

Ovo je drugi od tri procesa protiv članova pokreta "Reichburger", tzv. Građana Reicha, koji su optuženi za osnivanje terorističke grupe i kovanje planova za rušenje ustavnog poretka Njemačke. Oni vjeruju da je moderna njemačka republika nezakonito zamijenila Njemački Rajh osnovan 1871. i koji je nastavljen pod nacističkim režimom sve do 1945.

Odbijaju legitimitet moderne njemačke države i njenih zakona. Pripadnici Građana Rajha priznaju Njemačku u granicama iz perioda Njemačkog carstva što znači istočnu Prusku tj. dijelove Poljske. SR Njemačku smatraju tvorevinom "savezničkih okupatora".

Krajem aprila počeo je Pred Visokim pokrajinskim sudom u Štutgartu prvi od tri procesa protiv članova pokreta tzv. Građana Rajha. Tada su pred sud izvedeni pripadnici oružanog krila grupe. Ostalima će se suditi u Minhenu od 18. juna.

Zavjera je otkrivena tokom opsežne protivterorističke racije u decembru 2022, kada je širom Njemačke izvršen pretres u 150 stanova zbog naznaka da članovi grupe pripremaju oružani državni udar. Prema optužnici, grupa je počela planirati i pripremati se za "Dan X" - datum puča - u avgustu 2021.

Oružana grupaje trebala upasti u zgradu parlamenta u Berlinu kako bi uhapsila njemačke političare i potom instalirala novu, prelaznu vladu na čelu s Rojsom. Rečeno je da su bili voljni izgubiti život kako bi postigli svoj cilj. Prema tužiocima, imali su na raspolaganju oko 500.000 evra i veliki arsenal oružja. Ideologiju su opisali kao "konglomerat teorija zavjere".

Rojs je potomak plemićke porodice čija prinčevska titula nema službenu težinu. Njemačka monarhija je ukinuta prije više od jednog vijeka. Tokom suđenja će na snazi biti stroge mjere bezbjednosti. Optužnica je napisana na čak 617 stranica.

Optuženi se suočavaju sa zatvorskom kaznom od 10 godina ako ih se proglasi krivima za jednu tačku optužnice. U slučaju da budu proglašeni krivim za više tačaka optužnice biti će osuđeni na maksimalno 15 godina zatvora.

Na današnjem suđenju će prisustvovati devet optuženih, pet sudaca, dva dodatna suca i ne manje od 25 advokata odbrane. Biće pozvano oko 260 svjedoka. Svaki dan sudnicu će čuvati 40 do 45 policajaca.

(Vijesti.ba/HINA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije