Svijet

Nju Delhi se guši u dimu, proglašeno vanredno stanje

Nju Delhi se guši u dimu, proglašeno vanredno stanje
Foto: Tanjug/AP | Nju Delhi se guši u dimu, proglašeno vanredno stanje

NJU DELHI - U glavnom indijskom gradu Nju Delhiju zavladala je panika nakon što je u utorak ujutro gusti sivi dim obavio cijeli grad.

Vidljivost u čitavom gradu je jako loša, a nivo zagađenja u nekim predjelima je čak 30 puta veća od granice koju je preporučila Svjetska meteorološka organizacija.

Indijsko doktorsko udruženje (IMA) proglasilo je "vanredno medicinsko stanje" i pozvalo vladu da "preduzme sve moguće korake da zaustavi ovu prijetnju".

Stanovnici su na društvenim medijima objavili dramatične fotografije koje pokazuju ozbiljnost ovog problema.

Veb stranica Sistema za predviđanje i istraživanje kvaliteta vazduha (SAFAR) upozorila je da je nivo opasne čestice PM 2.5, koja ulazi duboko u pluća, u nekim predjelima dostigla 700 mikrograma po kubnom metru. IMA je zbog zagađenja preporučio i otkazivanje gradskog maratona planiranog za 19. novembar.

Zagađenje u Nju Delhiju svake zime dostigne rekordni nivo zbog farmera koji u susjednim saveznim državama Punjabu i Harjani pale njive nakon žetve. Aktivisti tvrde da se jako malo čini kako bi se zagađenje zaustavilo, uprkos opasnim nivoima u posljednjih nekoliko godina, prenosi Index.hr.

Vlada je u oktobru najavila plan za rješavanje nekih od problema, koji uključuje ograničenja broja vozila u saobraćaju i zatvaranje velike elektrane. Međutim, stanovnici su izjavili da je Nju Delhiju potrebno dugotrajno rješenje ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije