Svijet

Pratite nas na Google news

Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom

Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom
Foto: N.N. | Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom
Agencije

​OSLO - Norveška agencija za nuklearnu bezbjednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na sjeveru zemlje poslije eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja rakete do 16 puta, a ljekari koji su liječili žrtve akcidenta su poslati u Moskvu na pregled, javio je Tas.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Dvije zemlje razdvaja rijeka.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na sjeveru Rusije 8. avgusta.

Ruska nuklearna državna agencija "Rosatom" objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala izotopske izvore energije, ne otkrivajući više detalja.

"Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošle sedmice. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije.

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njene mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ipak, mediji prenose da i dalje nije poznato šta je zapravo eksplodiralo u vojnoj bazi kod Severodvinska na ruskoj Arktičkoj obali, kada je petoro naučnika "Rosatoma" poginulo, nekoliko povrijeđeno, a čitav grad bio u panici od radijacije.

Zvanična verzija događaja jeste da se incident desio prilikom testiranja raketnog motora, a takvi testovi ne bi trebalo da imaju veze s radijacijom.

Međutim, tu postoji izuzetak - prošle godine je Rusija najavila da testira krstareću raketu koju napaja nuklearni reaktor. Nazvala ju je 9M730 Burevestnik.

Ruska državna nuklearna agencija "Rosatom" rekla je da su stručnjaci testirali motor na nuklearni pogon. Izrazila je saučešće porodicama poginulih i rekla da se takve stvari dešavaju prilikom testiranja novih tehnologija.

Krstareća raketa s nuklearnim pogonom je kontroverzna ideja, koju su Sjedinjene Države odavno razmatrale i odbacile kao tehničku, stratešku i ekološku noćnu moru. Rusija međutim, misli drugačije, navodi "Foreign Policy".

I BBC i "Foreign Policy" pišu da je vrlo vjerovatno da je upravo Burevestnik odnosno Skayfall, kako ga NATO zove, doveo do nesreće, pozivajući se na ruske i zapadne stručnjake. (Agencije)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije