Svijet

Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom

Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom
Foto: N.N. | Norvežani otkrili radioaktivni jod na granici s Rusijom

​OSLO - Norveška agencija za nuklearnu bezbjednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na sjeveru zemlje poslije eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja rakete do 16 puta, a ljekari koji su liječili žrtve akcidenta su poslati u Moskvu na pregled, javio je Tas.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Dvije zemlje razdvaja rijeka.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na sjeveru Rusije 8. avgusta.

Ruska nuklearna državna agencija "Rosatom" objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala izotopske izvore energije, ne otkrivajući više detalja.

"Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošle sedmice. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije.

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njene mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ipak, mediji prenose da i dalje nije poznato šta je zapravo eksplodiralo u vojnoj bazi kod Severodvinska na ruskoj Arktičkoj obali, kada je petoro naučnika "Rosatoma" poginulo, nekoliko povrijeđeno, a čitav grad bio u panici od radijacije.

Zvanična verzija događaja jeste da se incident desio prilikom testiranja raketnog motora, a takvi testovi ne bi trebalo da imaju veze s radijacijom.

Međutim, tu postoji izuzetak - prošle godine je Rusija najavila da testira krstareću raketu koju napaja nuklearni reaktor. Nazvala ju je 9M730 Burevestnik.

Ruska državna nuklearna agencija "Rosatom" rekla je da su stručnjaci testirali motor na nuklearni pogon. Izrazila je saučešće porodicama poginulih i rekla da se takve stvari dešavaju prilikom testiranja novih tehnologija.

Krstareća raketa s nuklearnim pogonom je kontroverzna ideja, koju su Sjedinjene Države odavno razmatrale i odbacile kao tehničku, stratešku i ekološku noćnu moru. Rusija međutim, misli drugačije, navodi "Foreign Policy".

I BBC i "Foreign Policy" pišu da je vrlo vjerovatno da je upravo Burevestnik odnosno Skayfall, kako ga NATO zove, doveo do nesreće, pozivajući se na ruske i zapadne stručnjake. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije