Svijet

Nova Kaledonija u plamenu: Francuska poslala još 600 žandarma

Nova Kaledonija u plamenu: Francuska poslala još 600 žandarma
Foto: Tanjug | Nova Kaledonija u plamenu: Francuska poslala još 600 žandarma

NUMEJA – Više od 600 teško naoružanih žandarma upućeno je iz Francuske na Novu Kaledoniju, francusku teritoriju zapadno od Australije između Papue Nove Gvineje i Novog Zelanda, kako bi pokušali suzbiti nasilje koje je ovu zemlju dovelo na ivicu rata.

Najnoviji talas nasilja izbio je nošen ekonomskim poteškoćama, etničkim tenzijama između starosjedilaca i evropskih doseljenika, kao i tradicionalnim otporom francuskoj upravi. Više stotina francuskih vojnika koji su prije nekoliko dana upućeni u to područje nisu uspjeli zavesti potpuni red.

Francuski "France 24" izvještava da je od ponedjeljka poginulo šestoro ljudi, a stotine povrijeđeno, a više hiljada turista, mahom Australaca i Novozelanđana, blokirano je na ostrvu jer su svi letovi sa i ka ovoj teritoriji obustavljeni.

Žeral Darmanin, ministar unutrašnjih poslova Francuske, je rekao da su žandarmi dobili zadatak da obezbijede glavnu cestu, dugu 60 kilometara, što bi omogućilo ponovno otvaranje aerodroma za normalan saobraćaj. Tvrdi da se stanje smiruje, i da vlasti polako preuzimaju kontrolu nad situacijom.

Gotovo cijelu nedjelju demonstranti su palili vozila, prodavnice, industrijske lokacije i javne zgrade, dok su snage koje se zalažu za nezavisnost blokirale pristup međunarodnom aerodromu. Lokalna poslovna grupa procijenila je štetu, koncentrisanu oko Numeje, na više od 200 miliona evra. Novinari AFP-a pokušali su u nedjelju doći do aerodroma, ali su ih zaustavile grupe koje su blokirale pristup na nekoliko lokacija.

Planovi da štafeta olimpijske baklje prođe kroz teritoriju Francuske otkazani su u subotu. Plamen je trebalo da stigne 11. juna, ali je francuska ministrica sporta Ameli Udea-Kastera rekla da prioritet mora biti dat povratku miru na toj teritoriji.

“Mislim da svi shvataju, s obzirom na kontekst, da je zaista prioritet konsolidacija javnog reda, a potom i smirivanje stanja. Prioritet je sigurnost stanovnika, prioritet je povratak mira i prioritet je političko poboljšanje situacije", rekla je ona, prenosi France 24.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije