Svijet

Novi Alkatraz čeka El Čapa

Novi Alkatraz čeka El Čapa
Foto: Tanjug/AP | Novi Alkatraz čeka El Čapa

NJUJORK - Koliko god godina zatvora dobije, a svi očekuju doživotnu kaznu, ozloglašeni narko-bos Hoakin Guzman (62), zvani El Čapo, služiće je u najgorem, odnosno najzatvorenijem američkom zatvoru "ADH Florens".

Guzman je u februaru ove godine već proglašen krivim, a sada će mu samo biti precizirana kazna za šverc stotina tona razne droge, ubistva, korupciju, otmice...

Guzman je karijeru započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, a sada će ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao novi Alkatraz - saveznom zatvoru sa najstrožim mjerama bezbjednosti u Florensu u saveznoj američkoj državi Kolorado.

U tom zatvoru, kako navode američki mediji, kaznu služe "najgore od najgorih osoba u zatvorskom sistemu", uključujući najnasilnije zatvorenike i osuđene teroriste.

Više od 400 zatvorenika provode do 23 sata dnevno potpuno sami u betonskim, zvučno izolovanim ćelijama veličine dva puta tri i po metra.

Sa Guzmanom u ovom zatvoru biće i briljantni matematičar i finansijski anarhista Ted Kačinski, zatim domaći terorista Teri Nikols koji je 1995. digao u vazduh kancelarijski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Sitija, pri čemu je poginulo 168 ljudi, a 800 povrijeđeno.

Tu je i Ričard Rid, britanski terorista i sljedbenik "Al kaide", poznat kao "bombaš sa cipelama". On je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja da 2001. digne u vazduh avion na prekoatlantskom letu i to eksplozivom skrivenim u - cipelama.

U ovom zatvoru je i DŽohar Carnajev, islamski terorista koji je 2013. izveo napade na učesnike "Bostonskog maratona". On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Jedan od bivših upravnika zatvora rekao je za Si-En-En da je služenje kazne u tom zatvoru mnogo gore od smrti.

Inače, prošle sedmice tužioci su od američkog saveznog sudije Brajana Kogana zatražili da El Čapu doda i "simboličkih" 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom "poslovanju", opisujući ga kao "krvožednog i okrutnog".

Takođe, oni traže da Guzman preda 12,7 milijardi dolara što je, kako tvrde, "vrlo skromna" procjena prihoda koje je njegov kartel zaradio od prodaje narkotika u SAD.

Za sada, američke vlasti nisu uspjele da vrate ni centa od te svote.

Hoakin Guzman - "Kratki" ili El Čapo smatra se najmoćnijim kraljem narkotika od vremena kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara, a kartel "Sinalou" vodio je zajedno sa Ismaelom Zambadom - El Majom, od 1989. do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije