Svijet

Novi sukobi Palestine i Izraela, rakete ispaljene iz pojasa Gaze

Novi sukobi Palestine i Izraela, rakete ispaljene iz pojasa Gaze
Foto: Tanjug | Novi sukobi Palestine i Izraela, rakete ispaljene iz pojasa Gaze

GAZA, TEL AVIV - Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze u toku noći ponovo su ispalili rakete na ciljeve na jugu Izraela, a Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na teritoriju pod kontrolom Hamasa, iako su Palestinci juče saopštili da je uz pomoć Egipta postignuto primirje, javio je Rojters.

Sirene za napad su nastavile su da se čuju u izraelskim gradovima u blizini granice, a vojska je rasporedila dodatne trupe i tenkove duž granice i saopštila da su kao odgovor na raketni napad napadnuti Hamasov kompleks i postaje.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama.

Najnoviji sukobi Izraela i Palestine počeli su u ponedjeljak ujutru pošto je sedmoro Izraelaca ranjeno u raketom napadu blizu Tel Aviva. Izrael je zatim u znak odmazde izveo niz vazdušnih napada na lokacije širom Pojasa Gaze, u kojem je sedam osoba ranjeno kada je tokom napada pogođena jedna kuća.

Palestinski zvaničnici su zatim u ponedjeljak saopštili da je Egipat posredovao u postizanju primirja. Prema navodima neimenovanog zvaničnika koji je upoznat s posredovanjem Egipta, primirje je stupilo na snagu u 22.00 po lokalnom vremenu. O tome da je dogovoren prekid vatre javila je i televizija Hamasa, prenio je Rojters.

Izraelski zvaničnici se nisu oglasili sa komentarima povodom navodnog primirja, a u zemlji je vandredno stanje i dalje na snazi, škole na jugu zemlje su zatvorene i stanovnicima je naloženo da ostanu u blizini škloništa. Vojska je saopštila da je "spremna za razne scenarije".

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu je ovim povodom skratio posetu SAD. "Izrael ovo neće tolerisati. Ja neću tolerisati ovo", izjavio je on. Predsjednik SAD Donald Tramp je novinarima sa Netanjahuom rekao da je Izrael ima "apsolutno pravo" da se brani.

Izrael je vodio tri rata za Gazu otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007. godine. Izraelski vazdušni napadi u znak odmazde za rakete iz Gaze su česta pojava, ali izraelska brza mobilizacija dodatnih trupa u pograničnu oblast bila je neobi;na, podsjeća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije