Svijet

Novi sukobi u Solunu, blokiran ulaz u jednu školu

Novi sukobi u Solunu, blokiran ulaz u jednu školu
Foto: Tanjug/AP | Novi sukobi u Solunu, blokiran ulaz u jednu školu

SOLUN - Grupa od oko 100 mladića obučenih u crno blokirala je danas ulaz u jednu srednju stručnu školu u Solunu, zabarikadirajući se iza niza kontejnera i bacajući kamenje, baklje i druge "projektile" na novinare, nastavnike i sve ostale koji pokušavaju da priđu zgradi.

Ovo je drugi dan da su se uzbunjivači, za koje se vjeruje da su povezani s ekstremno desničarskim grupama, pobunili ispred jedne škole u zapadnom predgrađu Evosmos, prenosi grčki portal Katimerini.

Nije međutim jasno da li su među njima i učenici škole.

Napetost u zapadnom dijelu Soluna najprije je izbila u utorak u jednoj drugoj srednjoj stručnoj školi, u Stavropoliju, kada se slična grupa mladih okupila u školskim prostorijama i napala miting ljevičarskih studentskih grupa koji se protive obrazovnoj politici vlade.

Policija je drugog dana sukoba u toj školi uhapsila nekoliko ljudi, potvrdivši sumnje da su počinioce napada podržale ekstremno desne grupe, uključujući i sada raspuštenu neonacističku stranku "Zlatna zora".

Medijski snimci iz obje škole pokazali su nekoliko mladih u crnoj odjeći koji otpozdravljaju nacističkim pozdravom.

Nekoliko učenika je ranije ove nedjelje povezano s nasiljem i suočeni su s neogranicenom suspenzijom iz škole.

Nasilje u Solunu izazvalo je zabrinutost zbog prodora krajnje desničarskih elemenata u srednje škole na sjeveru Grčke, ali i u druge dijelove zemlje, navodi Katimerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije