Svijet

Novi udar Huta na Saudijsku Arabiju: Zarobljeno hiljade vojnika

Novi udar Huta na Saudijsku Arabiju: Zarobljeno hiljade vojnika
Foto: Tanjug/AP | Novi udar Huta na Saudijsku Arabiju: Zarobljeno hiljade vojnika

SANA, RIJAD - Jemenski pobunjenici Huti su izveli veliku vojnu operaciju na granici sa saudijskom provincijom Nadžran, tokom koje su zarobili nekoliko hiljada vojnika i zaplijenili nekoliko stotina transportnih sredstava arapske koalicije, rekao je televiziji "Pres TV" brigadni general Jahja Saria, zvanični predstavnik oružanih snaga pokreta.

"Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na osi Nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Hiljade neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni", rekao je Saria.

Za 72 časa izvođenja operacije Huti su uspjeli da opkole "tri vojne brigade neprijateljskih snaga", koje su bile u potpunosti razbijene, čime je "oslobođeno" stotine kvadratnih kilometara. Saria kaže da je zaplijenjena velika količina oružja, uključujući i nekoliko stotina transportnih sredstava. Među zarobljenima su saudijski vojnici i oficiri, među kojima je mnogo komandira, kao i vojnici drugih nacionalnosti.

Predstavnik Huta uvjerava da se sa zarobljenicima postupa "u skladu sa vjerskim principima, običajima i tradicijama Jemena".

Saria je izjavio i da namjeravaju da traže od „neprijatelja razmenu zarobljenika". On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tokom operacije iskoristili i protivvazdušne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za puštanje udarnih dronova.

Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni demantovala ove informacije.

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prijestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u vazdušnim napadima koalicije živote je izgubilo na hiljade civila.

Vezana vijest: 

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije