Svijet

Novi zakon u Rusiji: Marame i hidžab dozvoljeni na zvaničnim dokumentima

Novi zakon u Rusiji: Marame i hidžab dozvoljeni na zvaničnim dokumentima
Foto: Tanjug/AP | Novi zakon u Rusiji: Marame i hidžab dozvoljeni na zvaničnim dokumentima

MOSKVA - Moskva je ublažila restrikcije za zvanična dokumenta dozvoljavajući marame i hidžab na fotografijama za strance koji podnose zahtjev za državljanstvo, a jedini uslov je da lice nije pokriveno, saopšteno je iz ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi zakon stupa na snagu u nedjelju, 5. maja, javlja "Raša tudej".

"U slučajevima kada vjerska uvjerenja podnosioca zahtjeva ne dozvoljavaju da se pred strancima pojavi bez pokrivala za glavu, fotografije se moraju načiniti sa pokrivenom glavom, ali da se ne skriva `oval lica`", navodi se u dokumentu, prenosi Srna.

Takođe, fotografije sa šalovima koji potpuno ili djelimično zaklanjaju bradu podnosioca prijave neće biti prihvaćene.

Vlasti već dozvoljavaju građanima Rusije da koriste fotografije u hidžabu kada podnose zahtjev za patente, pasoše, vozačke i radne dozvole.

Član Komiteta za bezbjednost i antikorupciju Državne dume Bijsultan Hamzajev rekao je "Ruskom parlamentarnom listu" da će novi propisi omogućiti vjernicima da poštuju svoje vjerske tradicije, osiguravajući istovremeno "bezbjednost države", jer je lice, kao i svaki drugi podatak, potrebno kako bi video-monitoring sistem mogao da identifikuje osobu.

U sovjetsko vrijeme, sve fotografije za pasoše su dostavljane bez marama i hidžaba. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, muslimanke su počele da koriste fotografije sa hidžabom sve do 1997. godine, kada su vlasti zabranile tu praksu. Vrhovni sud Rusije je 2003. godine proglasio zabranu nezakonitom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija "multinacionalna i multireligijska zemlja" koja se prema svima odnosi s poštovanjem, dodajući da u zemlji živi oko 190 etničkih grupa, od kojih su neke "zastupljene u milionima ljudi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije