Svijet

Novinar: Provokatori izlijeću iz gomile na protestima u Minsku

Novinar: Provokatori izlijeću iz gomile na protestima u Minsku
Foto: Tanjug/AP | Novinar: Provokatori izlijeću iz gomile na protestima u Minsku

MINSK - Provokatori na protestima u Minsku podstiču sukobe između demonstranata i službenika bezbjednosti, vređajući policajce, a zatim se povlače u masu, rekao je danas ruski novinar Semjon Pegov za bjeloruski ONT tv kanal.

"Stajao sam između policije i demonstranata. Udaljenost između njih bila je oko 50 metara", rekao je Pegov u intervjuu, prenosi TASS.

On je naveo da je vidio određene ljude kako trče.

"Ljudi povremeno istrče iz gomile, dotrče blizu, licem u lice s policajcima i vrijeđaju ih i viču. Jedan se približi, kaže nešto uvredljivo i naleti natrag u gomilu", opisao je Pegov situaciju tokom protesta u Minsku.

Prema Pegovu, među demonstrantima je vidio četiri ili tri takva podstrekača, koji pokušavaju da pokrenu konfliktne situacije.

On je povrijeđen krajem prethodne nedjelje dok je pokrivao proteste, a zatim ga je pritvorila bjeloruska policija.

"Što se tiče trenutka kad sam izgubio svijest, nisam siguran odakle je udarac došao. Nisam spreman da kažem da li su to bili demonstranati ili policija", dodao je novinar.

Pegov je 9. avgusta bio uhapšen u Minsku zajedno s još nekoliko ruskih novinara. Kasnije su pušteni i vraćeni u Rusiju.

Bjelorusija je održala predsjedničke izbore 9. avgusta. Preliminarni rezultati pokazuju da je sadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osigurao svoj ponovni izbor sa 80,08 odsto glasova.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. avgusta, u mnogim gradovima i mjestima širom zemlje došlo je do masovnih protesta koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukobe s policijom. Protesti se nastavljaju od nedjelje.

Nacionalno ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je uhapšeno oko 6.000 ljudi, a povrijeđeno je na desetine policajaca i demonstranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije