Svijet

Noviteti sa Sajma naoružanja u Kijevu: Antonov po zapadnom modelu

Noviteti sa Sajma naoružanja u Kijevu: Antonov po zapadnom modelu
Foto: Vlade Radulović | Noviteti sa Sajma naoružanja u Kijevu: Antonov po zapadnom modelu

KIJEV - U Kijevu je u utorak počeo 16. po redu međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Arms and Security – 2019".

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, ministar odbrane Andrij Zagorodnjuk i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine general potpukovnik Ruslan Homčak.

Sajam će trajati do 11. oktobra, a prva tri dana sajma su zatvorena za širu javnost. Po ugledu na brojne manifestacije ovog tipa, posljednji dan sajma ujedno će biti i "otvoren dan" za građanstvo.

Na ovogodišnjem sajmu prisutno je više od 400 izlagača iz 16 zemalja svijeta, a proizvodi i dostignuća u oblasti namjenske i odbrambene industrije, biće predstavljeni na skoro 34 hiljade kvadratnih metara. Očekuje se da će tokom sajma, izložene eksponate vidjeti preko 25.000 posjetilaca. Istovremeno u halama kijevskog sajma, biće održan 16. po redu sajam u oblasti zaštitnih tehnologije, kao i 16. "Expert security" sajam.

Slijedeći praksu svjetskih sajmova, ovogodišnji "Arms and Security - 2019" sadržaće dio namijenjen naoružanju i vojnoj opremi koju koriste oružane snage, kao i snage za sprovođenje zakona, ali i dio namijenjen naoružanju i zaštitnoj opremi koja je dostupna za civile.

Očekivano, najveći broj izlagača dolazi iz zemlje domaćina, Ukrajine, koja je zastupljena sa više od 280 izlagača. Centralni prostor i najveći štand pripada državnom koncernu Ukroboronprom sa oko 40 kompanija. Od stranih izlagača, najveći izložbeni prostor pripada Turskom nacionalnom paviljonu, na kojem je prisutno 16 kompanija, kao i paviljonu SAD, na kojem je prisutno 10 preduzeća. Takođe, svoje informativne paviljone postavili su predstavnici Češke i Poljske.

Prvog dana sajma, potpisan je Memorandum između ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije Antonov o nabavci 13 transportnih aviona nove generacije AN-178, čime će ovaj proizvod svjetski poznatog proizvođača vazduhoplova dobiti svog prvog korisnika.

U razgovoru sa predstavnicima kompanije Antonov istaknuta su velika očekivanja na svjetskom tržištu transportne avijacije, što potvrđuju i interesovanja brojnih delegacija iz inostranstva. Za razliku od nekih ranijih generacija, nove letjelice kompanije Antonov, naslanjaju se na zapadne tehnologije. Ona se ogleda prije svega u oblasti ugradnje moderne evropske avionike, kao i pogonskih motora američkog porjekla. Paralelno sa razvojem vojnih letjelica, kompanija Antonov je odlučila da tržištu predstavi i civilni avion An-158.

Takođe, svoju premijeru prvog dana sajma, doživjelo je i oklopno vozilo "Otaman-3" ukrajinske kompanije "Praktika" iz Kijeva. Riječ je o borbenom transporteru, sa 3 osovine i pogonom na svih 6 točkova (6x6), težine ok 24 tone. Vozilo pokreće dizel motor od 558 konjskih snaga, sa mogućnošću prevoza 9 osoba, odnosno 6 vojnika i 3 člana posade. Otaman 3 posjeduje izuzetno visok stepen balističke zaštite STANAG 4569 nivoa 4 (sa keramičkom zaštitom) i nivoom 2 u osnovnoj verziji. Protivminska zaštita podvozja je na nivu 3a/3b (otpornost do 8 kilograma TNT-a).

Kada je riječ o naoružanju, na daljinski upravljanoj kupoli "Parus" koju je razvio harkovski zavod Morozov, integrisan je automatski top kalibra 30 mm, bacač granata u kalibru 30 mm, kao i 6 bacača dimnih kutija. Ostavljena je mogućnost dodatne integracije dva lansera protivoklopnog sistema "Barrier", kao i mitraljez PKT 7,62 mm. Kupola je žirostabilisana, sa optoelektronskom opremom koja omogućava izvršenje operacija kako po danu, tako i noću, a komandiru vozila je na raspolaganju i panoramski sklop kamera koje pokrivaju vidno polje od 360 stepeni.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije