Svijet

Pratite nas na Google news

Novozelanđaninu robija zbog snimaka masakra

Novozelanđaninu robija zbog snimaka masakra
Foto: Tanjug/AP | Novozelanđaninu robija zbog snimaka masakra
Tanjug

VELINGTON - Muškarac sa Novog Zelanda osuđen je danas na 21 mesec zatvora zbog distribucije snimaka masakra u dvije džamije u gradu Krajstčerč, prenose mediji.

Napadač koji je ubio 51 osobu u najgorem masakru u mirnodopskom periodu na Novom Zelandu 15. marta uživo je prenosio napad na Facebooku.

Radio Novi Zeland prenio je da je 44-godišnji Filip Arps priznao krivicu za dvije optužbe za distribuciju neprikladnog materijala nakon dijeljenja kopije spornog videa sa oko 30 ljudi.    

Arps je podijelio i video koji je izmijenjen da bi se dodao nišan i brojač žrtava na slike snimka maskara, naveo je emiter.

Prema Radiju Novi Zelan, sudija Okružnog suda u Krajstčerču Siven Odriskol rekao je da je Arps, upitan za mišljenje o videu, odgovorio je da je "fenomenalan".

Vlada Novog Zelanda zabranila je dijeljenje videa masakra, i za to predviđa kaznu do 14 godina zatvora.

Arps je bio optužen za "uvredljivo ponašanje" i sankcionisan je novčanom kaznom od 800 australijskih dolara 2016. godine nakon što je doneo krvavu svinjsku glavu u Al Nur džamiju, prema sudskim dokumentima.

Džamija je bila jedna od dvije mete u martovskom masakru.

Prošle nedjelje, australijanac Brenton Tarant se izjasnio da nije kriv za 92 optužbe za masakar u dvije džamije, a sudiće mu se u maju slejdeće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije