Svijet

OPCV: Islamska država koristila hemijsko oružje u Siriji

OPCV: Islamska država koristila hemijsko oružje u Siriji
Foto: Tanjug/AP | OPCV: Islamska država koristila hemijsko oružje u Siriji

AMSTERDAM - Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) saopštila je danas da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država (ID) najvjerovatniji počinioci napada hemijskim oružjem u gradu Mareja na sjeveru Sirije u septembru 2015. godine.

"Postoje razumni razlozi da se vjeruje da su 1. septembra 2015, tokom kontinutiranih napada sa ciljem da se zauzme grad Mareja u Siriji, jedinice ID koristile sumporni gas", saopšteno je iz OPCV, prenosi Rojters.

Tim za istragu i identifikaciju OPCV-a otkrio je da je 11 osoba koje su bile u kontaktu sa "crnom, opakom supstancom" pronađenom u projektilima na mjestu napada, imalo simptome u skladu sa izloženošću sumpornom gasu, za koji je poznato da je kancerogen.

Utvđeno je da je ta supstanca ispaljivana sa položaja pod kontrolom ID.

"Nijedan drugi entitet nije posedovao sredstva, motive i sposobnosti da upotrebi sumporni gas u sklopu napada na Mareju 1. septembra 2015. Godine", navodi se u saopštenju.

Ranije istrage OPCV otkrile su da je sirijska vlada koristila nervni agens sarin u napadu u aprilu 2017, da je bacala boce sa gasom na stambene zgrade u sirijskom gradu Dumi pod kontrolom pobunjenika 2018. godine, kao i da je više puta je koristila hlor kao oružje, što Sirija odbacuje, okrivljujući pripadnike ID za upotrebu hemijskog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije