Svijet

Objavljen snimak ubice britanskog poslanika

Objavljen snimak ubice britanskog poslanika
Foto: Screenshot/YouTube | Objavljen snimak ubice britanskog poslanika

Sky News objavio je snimak nadzorne kamere koja je snimila ubicu konzervativnog britanskog poslanika Dejvida Ejmsa.

Na snimku se vidi, tvrdi Sky, Ali Harbi Ali, 25-godišnji Somalac koji je Ejmsa izbo nožem prošli petak te je uhapšen zbog ubistva.

Somalac Harbi Ali, kako se vidi na snimku nadzorne kamere, hoda ulicom u zelenoj jakni te nosi naočare i ruksak na desnom ramenu.

Ruka mu je u desnom džepu, a hoda polako po trotoaru. Harbi Alija je snimila nadzorna kamera obližnje trgovine, a sumnja se da je u trenutku kada je snimljen hodao prema željezničkoj stanici Gospel Oak. Snimljen je u petak ujutro, dakle nekoliko sati prije ubistva.

Živio je nedaleko od crkve u kojoj je ubio britanskog poslanika, a policija sada pokušava utvrditi sve okolnosti ubistva i šta se događalo satima prije samog čina.

Harbi Ali je Ejmsa više puta izbo nožem nešto poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, istočno od Londona, gdje je primao svoje birače.

Teroristički čin

Britanska policija je to ubistvo proglasila terorističkim činom, a Harbi Ali je uhapšen odmah nakon napada na licu mjesta.

"Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom", navodi se u saopštenju gradske policije objavljenom u noći između petka i subote, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjeljenju za borbu protiv terorizma.

Ejms je na mjestu podlegao povredama uprkos brzoj intervenciji spasilačkih službi. Na mjesto napada brzo je stigla helikopterska hitna pomoć, ali poslaniku nije bilo spasa.

Na licu mjesta pronađen je nož kojim je Ejms napadnut, rekla je policija Eseksa, koja ne traži druge osumnjičene.

Policija još uvijek istražuje povezanost napadača s islamističkim ekstremizmom.

Ubistvo poslanika izazvalo je ogorčenje u Britaniji i ponovo pokrenulo pitanja o beznjednosti izabranih zvaničnika.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije