Svijet

Objavljen transkript razgovora Jeljcina i Klintona o Putinu

Objavljen transkript razgovora Jeljcina i Klintona o Putinu
Foto: Ilustracija | Objavljen transkript razgovora Jeljcina i Klintona o Putinu

Na sajtu biblioteke "Bil Klinton" objavljeni su transkripti telefonskih razgovora između Borisa Jeljcina i njegovog američkog kolege iz 1999. godine, u kojima se vidi da je prvi predsjednik Rusije lično informisao Klintona da je za svog nasljednika izabrao Vladimira Putina.

Jeljcin je tokom razgovora 8. septembra izrazio uvjerenje da će novi lider zemlje dobiti podršku građana.

Prvi ruski predsjednik priznao je da mu je trebalo mnogo vremena da razmisli ko bi mogao 2000. godine da stane na čelo zemlje. Neko vrijeme on nije mogao da pronađe nijednog kandidata.

"Na kraju sam naišao na njega, to je Putin", saopštio je Jeljcin Klintonu.

Prvi ruski predsjednik je objasnio da je proučio Putinovu biografiju, njegove veze i interese, poslije čega je shvatio da je on pouzdan čovjek koji se dobro razumije u svoju oblast odgovornosti.

Kao pozitivne kvalitete Putina, Jeljcin je naveo da je on "solidan i jak", a takođe "veoma društven".

Jeljcin je istakao da je uvjeren da će se njegov američki kolega uvjeriti da će novi lider zemlje biti "visoko kvalifikovani partner".

Drugi razgovor

Dva mjeseca kasnije, 19. novembra, Jeljcin je izrazio uvjerenje da će upravo Putin postati predsjednik Rusije. 

Na Klintonovo pitanje ko će pobijediti na predsjedničkim izborima, Jeljcin je odgovorio: "Naravno, Putin. On će biti Jeljcinov nasljednik. On je demokrata i poznaje Zapad".

Klinton je već tada uspio da razgovara sa Putinom na samitu APEK-a u Ouklandu. Prema riječima američkog lidera, on je ostavio na njega utisak vrlo pametnog čovjeka.

Jeljcin je odgovorio da Putin ima "unutrašnju snagu" i da će učiniti sve moguće, u okviru zakona, kako bi pobijedio.

"I on će pobijediti. Vi ćete sarađivati", istakao je Jeljcin, obećavši da će on nastaviti politiku prethodnika za razvoj demokratije i ekonomije i proširiti kontakte Rusije.

"On ima energiju i um da uspije", naveo je prvi predsjednik Rusije.

Jeljcin je imenovao Putina za v. d. premijera 9. avgusta 1999. godine, nazvavši ga istog dana svojim nasljednikom. Državna duma Rusije 16. avgusta je potvrdila Putina na mjestu šefa Vlade.

Jeljcin je 31. decembra objavio da podnosi ostavku, nakon čega je Putin postao vršilac dužnosti predsjednika. 26. marta Putin je pobijedio na izborima u prvom krugu. 

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije