Svijet

Objavljena bijela knjiga o tajvanskom pitanju: "Tajvan je od davnina pripadao Kini"

Objavljena bijela knjiga o tajvanskom pitanju: "Tajvan je od davnina pripadao Kini"
Foto: Arhiva | Objavljena bijela knjiga o tajvanskom pitanju: "Tajvan je od davnina pripadao Kini"
Nezavisne novine

PEKING - Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savjetu Kine objavile su danas bijelu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri" kako bi se ponovila činjenica da je Tajvan dio Kine.

Bijela knjiga je objavljena i da bi se demonstrirala riješenost Komunističke partije Kine i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, te da bi se naglasila pozicija i politika Partije i kineske Vlade u novoj eri, javio je Kineski međunarodni radio.

"Tajvan je od davnina pripadao Kini. Ova tvrdnja ima čvrstu osnovu u istoriji", navodi se u bijeloj knjizi i podsjeća da je rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mjesto sumnji i priznat je širom svijeta.

Princip jedne Kine predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa, navodi se u bijeloj knjizi.

"Mi smo jedna Kina, a Tajvan je dio Kine. Ovo je nesporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dijela Kine je nepromjenjiv", ističe se u bijeloj knjizi.

Dodaje se da je Komunistička partija Kine posvećena istorijskoj misiji rješavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine. Pod njenim odlučnim vođstvom, ljudi sa obje strane Tajvanskog moreuza radili su zajedno na deeskalaciji tenzija širom ovog moreuza. Oni su krenuli putem mirnog razvoja i napravili mnoge pomake u poboljšanju odnosa dvije obale.

"Pod rukovodstvom Komunističke partije Kine postignut je veliki napredak u odnosima dvije obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija, posebno otkako je okončano otuđenje dvije strane. Povećana razmjena, šira saradnja i bliže interakcije donijeli su praktične koristi ljudima na dvije obale, posebno onima na Tajvanu. Ovo u potpunosti pokazuje da su prijateljstvo i saradnja između dvije obale obostrano korisni", piše u bijeloj knjizi.

U dokumentu se napominje da su razvoj i napredak Kine, posebno velika dostignuća tokom četiri decenije reformi, otvaranja i modernizacije, imali veliki uticaj na istorijski proces rješavanja tajvanskog pitanja i ostvarivanje potpunog nacionalnog ujedinjenja.

"Postupci vlasti Demokratske progresivne stranke doveli su do napetosti u odnosima dvije obale Tajvanskog moreuza, ugrožavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje. To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja", navodi se u bijeloj knjizi.

Ukazuje se da su spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga, što je pojačalo napetost i konfrontaciju dvije obale i podrilo mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu, što je u suprotnosti sa osnovnim globalnim trendovima mira, razvoja i saradnje.

U dokumentu se ističe da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja, dva sistema" osnovni principi za rješavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja.

"Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mjere. Ovo je da se zaštitimo od spoljnog miješanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila posljednja mjera preduzeta pod ubjedljivim okolnostima", ističe se u bijeloj knjizi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije