Svijet

Objavljeni tajni planovi nacista za uništavanje Krima

Objavljeni tajni planovi nacista za uništavanje Krima
Foto: Sputnik | Objavljeni tajni planovi nacista za uništavanje Krima

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na svom zvaničnom sajtu jedinstvene dokumente o bitkama za Krim tokom Drugog svjetskog rata.

Prije 75 godina, 8. aprila 1944. godine, počela je Krimska ofanziva koju je sprovodila posebna Pomorska armija i 4. Ukrajinski front protiv nacističkih okupatora. Mjesec dana kasnije, 12. maja, operacija je okončana potpunim porazom 17. armije Vermahta.

Objavljeni materijali ranije su bili dostupni samo malom krugu istoričara.

Osnovni dio dokumenata posvećen je bitkama za Sevastopolj, Simferopolj, Sudak, Jaltu i Kerč.

"Materijali jasno pokazuju koliko su krvave bile bitke za gradove na Krimu, koliko se detaljno proračunavao svaki potez komandovanja sovjetskim trupama i koliki je značaj za nacističke snage imala kontrola nad poluostrvom", navodi se u izveštaju.

​Vojska nacističke Njemačke namjeravala je da sprovede plan "Tigar", koji je predviđao uništavanje čitave infrastrukture na Krimu u slučaju poraza fašističke vojske na poluostrvu, navodi se u arhivskim dokumentima objavljenim na sajtu ruskog Ministarstva odbrane u čast 75. godišnjice Krimske ofanzive.

O planu "Tigar" saznalo se iz obavještajnih podataka Crvene armije u maju 1944. godine.

"Prilikom evakuacije Krima je važno: uništiti ili minirati na mnogim punktovima sve najvažnije krimske puteve, kako bi se olakšalo povlačenje svojih trupa, a takođe je važno na što duži vremenski period onesposobiti željezničku prugu Čongar-Džankoj-Armjansk, koja je važna za neprijatelja", navodi se u prevodu plana "Tigar".

Osim toga, planovi Njemaca uključivali su uništavanje luka, svih poljoprivrednih struktura, aerodroma i komunikacionih sistema. Istovremeno, vojno rukovodstvo nacističke Njemačke je upozoravalo da se ne vrši "prevremeno" uništavanje, kako se sovjetska vojska ne bi dosjetila o nameri Njemaca da se povuku.

Operacija evakuacije njemačkih trupa i uništavanje infrastrukture na Krimu trebalo je da traje 15 dana. Nakon toga, preostale jedinice trebalo je da pređu na Sevastopoljsku tvrđavu. Završna faza operacije („Tigar 3“) predviđala je evakuaciju na brodovima i avionima iz Sevastopolja.

Plan nije bio realizovan zbog uspješnih operacija Crvene armije, koja je uništila njemačku vojnu grupu na Krimu.

Iz Ministarstva su istakli da objavljena dokumenta takođe treba da se suprotstave falsifikovanju istorije i pokušajima da se revidira ishod rata.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije