Svijet

Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker

Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker
Foto: YouTube/Screenshot | Luka Pirej

ATINA/VAŠINGTON - SAD stavile do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama, moglo da ima posljedice.

Iranski tanker, koji je zaplijenjen u vodama Gibraltara prije više od mjesec dana, konačno je u ponedjeljak isplovio iz luke i krenuo ka vodama Grčke. Čim je tanker s naftom isplovio, Teheran je poslao poruku Vašingtonu da slučajno ne pokušava da ga zaplijeni.

Međutim, SAD danas prijete Grčkoj, ka čijim vodama ide tanker. kako se navodi, "SAD su stavile jasno do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, značilo podršku onima koje SAD smatraju teroristima i da bi moglo da ima potencijalne krivične posljedice".

To je rekao zvaničnik Stejt departmenta, koji je naveo da su Sjedinjene Države prenijele svoju "snažnu poziciju" vladi u Atini u vezi sa iranskim tankerom, za koji Vašington tvrdi da nosi naftu za Siriju.

S druge strane, grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da i samo pomno nadgleda dešavanja u vezi sa iranskim tankerom. Kako navode diplomatski izvori u Atini, iranski tanker nije uputio zvanični zahtjev da uđe u bilo koju grčku luku, prenosi agencija ANA.

Isti izvori su saopštili da je Ministarstvo spoljnih poslova u kontaktu, preko diplomatskih kanala, sa SAD, čija je pozicija po ovom pitanju poznata i o kojoj je obaviještena ne samo Grčka već i sve zemlje i luke u Mediteranu.

Tanker Adrijan Darija 1 otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedjelju i podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Američki zvaničnik rekao je da tanker prevozom nafte pomaže Islamskoj revolucionarnoj gardi, koju su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije