Svijet

Odbačen ruski prijedlog o mirovnjacima u Donbasu

Odbačen ruski prijedlog o mirovnjacima u Donbasu
Foto: Ilustracija | Odbačen ruski prijedlog o mirovnjacima u Donbasu

MOSKVA - Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da su SAD i Ukrajina obavijestile Moskvu da neće raditi na ruskom prijedlogu da se na istok Ukrajine pošalju mirovne snage UN.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ovog mjeseca da bi u regionu Donbasa trebalo da budu raspoređeni naoružani pripadnici mirovne misije UN, kako bi pomogli u sprovođenju sporazuma o prekidu vatre zajedno sa OEBS-om.

Vašington i Kijev željeli su da mirovnjaci budu raspoređeni ne samo duž linije razdvajanja u Donbasu, nego i na dijelovima granice Ukrajine sa Rusijom koji nisu pod konotrolom Kijeva.

Nebenzja je rekao agenciji TASS da su SAD i Ukrajina formalno obavijestile Rusiju u Savjetu bezbjednosti UN da nisu spremne da rade na ruskom nacrtu rezolucije o ovoj temi, zato što imaju previše prigovora.

"Rekli su da imaju ozbiljne primjedbe i da će Ukrajinci možda imati kontraprijedlog o mirovnim snagama u Donbasu", izjavio je ruski zvaničnik.

Moskva ne odustaje od svog prijedloga, rekao je Nebenzja i dodao da će rad na ovoj temi biti nastavljen kada se za to steknu uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije