Svijet

Odgođen početak mandata nove Evropske komisije

Odgođen početak mandata nove Evropske komisije
Foto: N.N. | Odgođen početak mandata nove Evropske komisije

BRISEL - Poslanici Evropskog parlamenta odgodili su početak mandata predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lejen za mjesec dana, izjavili su danas izvori iz parlamenta u Strazburu njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Fon der Lejenova je dužnost trebalo da preuzme 1. novembra, ali je zbog odbijanja nekoliko kandidata za evropske komesare došlo do odgađanja.

Isti izvori navode da još nije dogovoren novi datum glasanja za odobrenje novog saziva Evropske komisije, ali više neće biti održano 23. oktobra kao što je i planirano.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli već je ranije govorio o mogućem početku rada novog saziva Evropske komisije 1. decembra.

Fon der Lejenova pokušava da pronađe zamjene za kandidate za komesare pošto su u proteklih nekoliko sedmica poslanici Evropskog parlamenta odbili Silvi Gular iz Francuske, Lasla Tročanjija iz Mađarske i Rovanu Plumb iz Rumunije.

Međutim, pošto ima samo 23 kandidata i nema zamjene za odbijene komesare lideri poslaničkih grupa donijeli su odluku da je potrebno dodatno vrijeme za saslušanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije