Svijet

Odgovor Irana Trampu: Mislimo da ste oborili svoj dron, naš nije

Odgovor Irana Trampu: Mislimo da ste oborili svoj dron, naš nije
Foto: Ilustracija | Odgovor Irana Trampu: Mislimo da ste oborili svoj dron, naš nije

TEHERAN - Zamjenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Arakči demantovao da je Iran izgubio bespilotnu letjelicu u Ormuškom moreuzu.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da je je brod američke mornarice "uništio" iranski dron.

"Nismo izgubili nikakvu bespilotnu letjelicu u Ormuškom moreuzu niti drugdje. Brinem se da je 'US Bokser' oborio američki dron greškom!", napisao je Arakči na Twitteru, aludirajući na američki ratni brod za koji Vašington tvrdi da je oborio dron.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da je dron letio na oko 1.000 metara od "US Boksera" i da je ignorisao "višestruke pozive da se povuče".

Tramp je izjavio da je u pitanju još jedna neprijateljska akcija Irana, pozivajući druge zemlje da osude, kako je naveo, iranske pokušaje da naruši slobodu plovidbe i globalne trgovine u strateškim morskim putevima Persijskog zaliva, javila je agencija.

Navodno obaranje drona je nastavak eskalacije sukoba SAD i IRana u Persijskom zalivu. Takođe u četvrtak, u istim vodama dogodio se novi međunarodni incident, kada je Iranska revolucionarna garda putem svojih medija objavila da je zaplijenila jedan tanker, koji je navodno prevozio milion barela švercovane sirove nafte.

Prvi su je javili Britanci, koji su inače u strahu od odmazde Irana nakon što je njihova Kraljevska mornarica zaplenila iranski supertanker koji je prevozio naftu za sankcijama pogođenu Siriju. Prema njihovim riječima, zaplijenjeni tanker nije njihov.

I prije tog incidenta, vode Ormuškog zaliva ključaju zbog igre oko tankera. Podsjetimo, prvi incident s tankerima dogodio se kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske arabije, a koji su prenosili naftu za SAD. Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao. Zatim je uslijedio drugi napad na tankere pune nafte, u istom zalivu.

Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplijenila iranski supertanker zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju koja je pod sankcijama EU. Iran je saopštio da je to pljačka i da neće ostati bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije