Svijet

Odlazi predvodnica borbe protiv utaje poreza u Njemačkoj

Odlazi predvodnica borbe protiv utaje poreza u Njemačkoj
Foto: guvo59/Pixabay | Odlazi predvodnica borbe protiv utaje poreza u Njemačkoj

BERLIN - Njemačka državna tužiteljka Ane Brorhilker, koja je stekla ime godinama vodeći istragu utaje poreza u takozvanom Cum-Ex skandalu, čiji trag vodi sve do samog političkog vrha, napušta tu funkciju i prelazi u nevladinu organizaciju "Preokret u finansijama".

Njemačku već godinama potresa takozvani Cum-Ex skandal. To je sigurno najveći slučaj privrednog kriminala u poslijeratnoj istoriji zemlje - tačnije, najveći slučaj poznat i istražiocima i javnosti. Naime, državna tužiteljka Ane Brorhilker, koja je bila na čelu specijalnog odjeljenja formiranog samo za taj slučaj, otkrivala je kriminal i moguće krivce doslovno gdje god da se okrenula.

U ovom trenutku se procjenjuje da je iz državne kase ukradeno bar 12 milijardi evra, a istraga se vodi protiv oko 1.700 osoba - bankara, preduzetnika, finansijskih savjetnika, berzanskih špekulanata...  Bilo bi ih vjerovatno i više, da državna tužiteljka još od 2012. godine, kada je počela da se bavi tim slučajem, nije stalno nailazila na otpor i nadležnih i politike.

Najjednostavnije rečeno, Cum-Ex prevara zasniva se na jednoj prilično glupoj "rupi" u odredbi o plaćanju poreza na dividendu od dionica, dakle na dobit koju neko dioničarsko društvo dijeli vlasnicima dionica. Privatne osobe tu plaćaju porez, ali finansijske institucije ne. 

Cum-Ex znači to što znači: "sa-bez". Privatnik, dakle, "prodaje" paket dionica banci "sa dividendom" i onda plati porez, a ta institucija prodaje dionicu po manjoj vrijednosti, jer je "bez dividende".

Ali, prvi vlasnik za taj porez dobije potvrdu koja postaje doslovno "zlata vrijedna". Jer, onda banke - štaviše, za istu dionicu i po nekoliko banaka i finansijskih institucija - traže i dobijaju povrat poreza koji nikad nisu ni platile, a dionice na kraju često završe kod istog vlasnika koji je i počeo "prodaju". A svi zajedno su tada sa mnogo debljim novčanicima.

Čini se da je prevaru jednostavno otkriti, ali to uopšte nije tako. Svi se trude da prikriju tragove i poreznicima nije jednostavno da utvrde na koju je to tačno dionicu plaćen porez koji treba da bude vraćen.

Povrh toga, poreske kancelarije u Njemačkoj organizovane su regionalno, a prevaranti tu ne poznaju nikakve granice. I bilo bi možda jednostavno da je riječ o jednom prevarantu i jednoj banci, ali postoji gomila institucija koje "u četiri oka savjetuju" svoje klijente o tim transakcijama. Potrebno je, dakle, provjeriti na hiljade i hiljade transakcija. 

A državna tužiteljka Ane Brorhilker je bila neumorna. I veoma uspješna. Još 2012. njen tim je uspio pronaći krunskog svjedoka koji je tužilaštvu objasnio kako to sve funkcioniše i kako se to proteže kroz čitav niz finansijskih institucija i banka u Njemačkoj, velikih i malih, lokalnih i međunarodnih, kao što je Deutsche Bank. Idejni tvorac tog "poslića", finansijski savjetnik Hano Berger, uspio je u početku pobjeći u Švajcarsku, ali je ipak na sudu u Bonu 2019. pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, piše "Deutsche Welle".

Tužiteljka Brorhilker pretrpjela je i mnogo udaraca. Ona se, naime, odavno zainteresovala i za hamburšku banku Warburg, a kako se čini, njoj je pomogao da zamete tragove i tadašnji premijer tog grada-pokrajine - a to je tada bio Olaf Šolc.

Državna tužiteljka zatražila je nalog za pretres banke, ali njen zahtjev je bio odbijen, jer se o njemu nije raspravljalo u nadležnoj poreskoj kancelariji. Pretres je, doduše, sproveden godinu dana kasnije, ali tada više nije nađeno ništa što bi teretilo sadašnjeg njemačkog kancelara.

Ipak, bilo je i mnogo uspjeha i zato je pravi šok bila informacija javnog servisa WDR koji je prenio da je tužiteljka u ponedjeljak zatražila ostavku pred glavnim državnim tužilaštvom Njemačke. 

Pritom je Ane Brorhilker za WDR izjavila: "Uvijek sam bila dušom i tijelom državna tužiteljka, naročito kada je u pitanju privredni kriminal. Ali, uopšte nisam zadovoljna kako se u Njemačkoj prati kriminal u svijetu novca. Često je tu riječ o počiniocima sa mnogo novca i dobrim vezama, a njima se suprotstavlja slabašno postavljeno pravosuđe."

Najviše je, kaže, ljuti to što baš takvima često bude prekinut postupak ako su platili određenu kaznu. 

"Tako ispada da se mali vješaju, a veliki puštaju na slobodu. Pritom ta kazna nikada nije onaj iznos koji je ukraden iz državne kase. Zašto bismo puštali da nas čerupaju kao gusku?", kaže ona.

Ipak, shvatila je na kraju da jedna državna tužiteljka tu malo toga može da promijeni. 

A da li se bivša tužiteljka boji da će oni protiv kojih se vodi istraga u Cum-Ex skandalu ostati pošteđeni nakon njenog odlaska? 

"Mi smo u međuvremenu stvorili veliki tim, više od 30 državnih tužilaca angažovano radi na tim slučajevima. Osnovana su četiri odjeljenja sa četiri načelnika odjeljenja. Dobro su opremljeni i mislim da moje kolege rade odličan posao. Ako ih i dalje budu podržavali, sve će i dalje dobro da teče", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije