Svijet

Odložena isporuka sistema S-400 Turskoj?

Odložena isporuka sistema S-400 Turskoj?
Foto: Twitter | Odložena isporuka sistema S-400 Turskoj?

Nekoliko dana nakon što je potvrdio da je u toku obuka vojnika za rukovanje S-400, turski ministar odbrane Hulusi Akar najavio je da će isporuka ruskog protivraketnog sistema ipak biti odložena za "naredne mjesece".

Prema riječima turskog ministra odbrane, isporuka S-400 neće se dogoditi u julu kako je prvobitno najavljeno, "ali će se dogoditi u narednim mjesecima". Nije precizirao kada bi tačno to moglo da se dogodi, ali je dodao da je "proces počeo".

Istovremeno ruska strana spremna je da isporuči oružje prije roka. Kada je potpisan ugovor o kupovini za "oko dvije i po milijarde dolara" isporuka je planirana za 2020. godinu, ali su naknadno ruska i turska strana odlučile da ubrzaju isporuku za čak godinu dana, pa je dogovoren i novi rok - jul 2019. godine. Rusija je ponudila Ankari dodatno pomijeranje rokova i to unaprijed - jun 2019. godine.

Zbog čega Ankara okleva?

Sva je prilika da je posredi upravo SAD, odnosno pokušaj turskih vlasti da spuste tenzije u odnosima s Trampovom administracijom.

Kako je objavljeno prošle nedjelje, Ankara pregovara sa Bijelom kućom o datumu dolaska Donalda Trampa u tursku prijestonicu. Posjeta bi, prema riječima turskog ministra finansija Berata Albajraka, mogla da bude zakazana za jul - kada je i S-400 trebalo da stigne iz Rusije.

Kupovina S-400 sporno je pitanje između Turske i SAD već mjesecima unazad.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione zbog čega zahtijeva od Ankare da umjesto S-400 kupe američki sistem "Patriot".

Vašington je Turskoj jasno zaprijetio i isključivanjem iz programa razvoja borbenih aviona F-35 u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači. U aprilu ove godine, Vašington je djelimično ostvario svoju prijetnju - obustavljena je isporuka delova F-35 Turskoj.

SAD su bile više nego jasne da je kupovina S-400 sistema za njih neprihvatljiva. Dok se ne odreknu isporuke S-400, SAD obustavljaju isporuke i aktivnosti povezane sa uspostavljanjem operativne sposobnosti turskih F-35. Ako Turska nabavi ruski protivraketni sistem, njihovo kontinuirano učešće u programu F-35 je u opasnosti - izjavio je tada portparol Pentagona Čarls Samers Džunior.

Nekoliko dana kasnije stigao je odgovor iz Turske koji je dodatno zategao odnose Turske i SAD, napete zbog ranijeg zahtjeva Ankare za isporuku islamskog klerika Fetulaha Gulena kojeg Erdogan smatra organizatorom pokušaja vojnog puča 2016. godine.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi Turska mogla da potraži "na drugom mjestu" borbene avione tipa F-35, ako je SAD isključe iz programa i odbiju da joj prodaju dogovorenih 100 aviona tog tipa. Nigdje nije jasno pomenuta Rusija i njeni "suhoji SU-57", iako se između redova jasno čitala prijetnja Ankare.

Do početka maja, i Erdoan je zastupao tvrđi stav po istom pitanju.

"Program američkih borbenih aviona F-35 koji isključuje Tursku biće osuđen na potpunu propast", rekao je početkom maja.

Onda je, praktično na vrhuncu tenzija, stigla najava o odlaganju isporuke. Šta se promijenilo? Prema tvrdnjama američkih medija, Stejt department je prije dvije nedjelje uputio "posljednji prijedlog" Turskoj da u roku od dvije nedjelje odustane od kupovine S-400 u korist američkih sistema "Patriot". Isti izvori naveli su upravo početak juna kao rok da Turska otkaže već dogovorenu kupovinu.

"Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu 'Patriot' koje je u SAD proizvela kompanija 'Rejteon' ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 'Lokhid Martina', gubitkom stotinu obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO", objavila je američka televizija CNBC pozivajući se na informisane izvore.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije