Svijet

Odmazda Izraela: Pogođeno više od stotinu ciljeva Hamasa

Odmazda Izraela: Pogođeno više od stotinu ciljeva Hamasa
Foto: Tanjug/AP | Odmazda Izraela: "Pogođeno više od stotinu ciljeva Hamasa"
N.N.

TEL AVIV - Izraelski borbeni avioni napali su skoro 100 meta u pojasu Gaze, nakon što su dvije rakete ispaljene na Tel Aviv, prvi put od rata na toj teritoriji 2014.

Izraelska vojska je rekla da je aktiviran protivraketni sistem "Gvozdena kupola" i vjeruje se da su rakete pale na otvoreno područje, jer štete i povreda nije bilo.

Jutros je saopšteno da su napadnute "terorističke mete", uključujući štab Hamasa u Gaza Sitiju, podzemno postrojenje, nekoliko vojnih punktova i centar koji se koristi za program bespilotnih letjelica Hamasa, prenijeli su izraelski mediji.

Eksplozije su bile tako jake da se dim mogao vidjeti na udaljenosti od 25 kilometara, naveo je AP.

Palestinski mediji su javili da su napadnute i pomorske baze koje pripađu Hamasu. Ministarstvo zdravlja u Gazi je reklo da su jedan muškarac i jedna žena ranjeni u Rafi, kada se njihova kuća našla na udaru. Izvještaja o drugim povredama nije bilo.

U međuvremenu su se oglasile sirene za vazdušnu odbranu na jugu Izraela kraj granice s Gazom, ali je vojska rekla da je raketa koja je to izazvala pala na palestinsku teritoriju. Ubrzo potom ponovo su se oglasile sirene kada su dvije rakete ispaljene iz Gaze, jedna je presretnuta, a izvještaja o povredama i šteti nije bilo.

Sinoć su se sirene aktivirale širom Tel Aviva, 80 kilometara udaljenog od Gaze. Iako u napadu nije bilo štete ni povreda smatra se da je to velika eskalacija i očekivao se oštar izraelski odgovor.

Izraelci su rekli da su čuli eksplozije. Izraelski vojni portparol Ronen Manelis izjavio je da nije bilo prethodnog upozorenja i da je raketiranje bilo iznenađenje. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je takođe ministar odbrane sazvao je hitne bezbjednosne konsultacije u sedištu vojske u Tel Avivu.

Egipatska bezbjednosna delegacija napustila je Gazu na zahtjev Izraela nakon raketiranja. Mediji u Gazi su izvijestili da je Hamas koji vlada tom teritorijom počeo evakuaciju vojnih punktova.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i tri puta su ratovali otkako je ta islamska ekstremistička organizacija preuzela vlast u Gazi 2007. godine, pobijedivši snage lojalne umjerenijem rivalskom Fatahu.

Manji sukobi su izbijali sporadično od posljednjeg rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Najnovija eskalacija nasilja izbila je u osjetljivo vrijeme, pred izraelske parlamentarne izbore 9. aprila i kada se Hamas suočava s javnim kritikama zbog teških uslova života u pojasu Gaze koji je pod izraelskom i egipatskom blokadom više od jedne decenije.

Hamas je porekao odgovornost za napad na Tel Aviv, rekavši da su rakete ispaljene dok je vojno krilo organizacije bilo na sastanku s egipatskim posrednicima da se ojača prekid vatre s Izraelom.

Poricanje je neuobičajeni korak koji signališe da Hamas pokušava da spriječi dalju eskalaciju. Međutim, izraelska vojska je potvrdila da je upravo ta organizacija odgovorna za rakete ispaljene prema Tel Avivu.

Manja ekstremistička organizacija u Gazi, Islamski džihad, koji ima podršku Irana i značajan arsenal raketa, takođe je porekla da je gađala taj grad.

U Gazi postoje i manje ekstremističke grupe inspirisane terorističkom organizacijom Islamskom državom, ali je nejasno da li one imaju rakete koje mogu da stignu do Tel Aviva, trgovačkog i kulturnog centra Izraela.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije