Svijet

Održana najveća vojna parada u istoriji Kine

Održana najveća vojna parada u istoriji Kine
Foto: Tanjug/AP | Održana najveća vojna parada u istoriji Kine

PEKING -​U Pekingu je održana najveća vojna parada u kineskoj istoriji u kojoj je učestvovalo gotovo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.

Vojna parada na Trgu Tjenanmen u Pekingu trajala je 80 minuta i na njoj je prikazana kineska vojna tehnika razvijena u posljednjih 70 godina. 

Kina je na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine pokazala novu supersoničnu stratešku krstareću raketu DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100.

U medijima se ranije pojavila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti.

Vojnu paradu  pratio je predsjednik Si Ðinping obučen je u sivu uniformu nalik onoj koju su nosili kineski rukovodioci u vrijeme nastanka Republike, prenosi Rojters.

Predsjednik Si je na Tjenanmenu, centralnom trgu u Pekingu, rekao je da će Kina slediti obostrano korisnu strategiju otvaranja.

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbjednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svijetu.

"Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju", rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".

Poslije govora predsjednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

AP navodi da je među prikazanim naoružanjem i supersonična balistička nuklearna raketa, za koju se vjeruje da može da probije američki raketni štit.

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

Kako prenosi Rojters, biće organizovana i parada građana, studenata i etničkih manjina, koji će proslaviti kineska dostignuća.

Takođe, puštanje 70.000 golubova simbolizovaće mir, a uveče će u Pekingu biti organizovan spektakularni vatromet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije