Svijet

Održana sjednica: Savjet bezbjednosti zabrinut zbog situacije u Kašmiru

Održana sjednica: Savjet bezbjednosti zabrinut zbog situacije u Kašmiru
Foto: Tanjug/AP | Održana sjednica: Savjet bezbjednosti zabrinut zbog situacije u Kašmiru

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN održao je zatvorenu sjednicu povodom situacije u Kašmiru, nakon što je Indija ukinula poseban status države Džamu i Kašmir.

Sjednica je održana iza zatvorenih vrata, na zahtjev Kine i Pakistana.

Kineski ambasador u UN Džang Đun izjavio je da zemlje članice Savjeta smatraju da Indija i Pakistan treba da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih postupaka u vezi sa državom Džamu i Kašmir.

Članice Savjeta bezbjednosti nisu se saglasile u vezi sa zajedničkim saopštenjem, ali je Džang rekao da postoji zabrinutost zbog situacije sa ljudskim pravima.

On je upozorio da su tenzije povišene u području i da strane treba da se uzdrže od jednostranih postupaka koji bi mogli dodatno da pogoršaju situaciju.

Ambasador Indije Sjed Akbarudin optužio je Džanga da pokušava da "provuče svoju izjavu kao volju međunarodne zajednice".

On je rekao da je odluka Indije da ukine poseban status države Džamu i Kašmir unutrašnje pitanje indijskih vlasti.

Akbarudin je istakao da će sudovi u Indiji razmatrati probleme – ukoliko oni postoje – i da indijskoj državi nisu potrebni "međunarodni nametljivci" da sude i govore Indijcima kako da žive, javio je list "Gulf njuz".

Ambasador Pakistana u UN Maliha Lodi izjavila je da pakistanski zahtjev za reagovanje Savjeta bezbjednosti prvi, ali ne i posljednji korak i da se glas ljudi iz države Džamu i Kašmir danas čuo u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije