Svijet

Okončana prva runda pregovora Rusije i Turske o Nagorno-Karabahu

Okončana prva runda pregovora Rusije i Turske o Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Okončana prva runda pregovora Rusije i Turske o Nagorno-Karabahu

ANKARA - Prva runda tehničkih pregovora između turske i ruske vojne delegacije oko uspostavljanja centra za nadzor mira u Nagorno-Karabahu zaključena je u Ankari, javlja "Sputnjik".

Turska medijska mreža NTV javila je da narednih dana treba da započne još jedna runda razgovora.

Moskva i Ankara su ranije ove nedjelje potpisale memorandum o centru za nadgledanje prekida vatre između Jermenije i Azerbejdžana.

Posjetu delegacije iz Rusije najavio je u četvrtak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je rekao i da će Turska voditi razgovore sa Azerbejdžanom kako bi odlučila o lokaciji zajedničkog rusko-turskog nadzornog centra.

Šestonedjeljni sukob između Jerevana i Bakua zbog spornog područja Nagorno-Karabaha završen je nakon što su dvije strane 10. novembra dogovorile prekid vatre, što je rezultiralo gubitkom većine teritorija pod kontrolom samoproglašene Republike Nagorno-Karabah sa većinskim jermenskim stanovništvom. Dogovor predviđa raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u regionu.

Turski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Hulusija Akara, saopštili su rekli su da će se turske trupe pridružiti ruskoj mirovnoj misiji, dok je Moskva rekla da će uloga Ankare biti ograničena na zajednički centar za nadzor koji će se nalaziti na teritoriji Azerbejdžana, navodi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije