Svijet

Oluja odnijela dvorac na naduvavanje u Kini, dvoje djece poginulo

Oluja odnijela dvorac na naduvavanje u Kini, dvoje djece poginulo
Foto: Screenshot | Oluja odnijela dvorac na naduvavanje u Kini, dvoje djece poginulo

PEKING - Dvoje djce je poginulo, a 20 osoba povrijeđeno kada je pješčana pijavica u kineskoj provinciji Henan odnijela u vazduh dvorac na naduvavanje pun djece, piše BBC.

Peščani vrtlog vazduha, poznat i kao pješčana pijavica, podigao je i pocijepao dvorac na naduvavanje koji se nalazio na vašaru u okrugu Jučeng, a u kojem su se u tom trenutku nalazila djeca. Jedan roditelj je lokalnim medijima ispričao kako je video da djeca padaju na tlo sa visine od oko 20 metara, prenosi BBC.

Lokalne vlasti saopštile su kako su 18-oro djece i dvije odrasle osobe odvedeni u bolnicu. Jedno djete je u kritičnom stanju, a ostali su zadobili lakše povrede.

Pješčana oluja pogodila je sajam ove nedjelje oko 15 sati po lokalnom vremenu. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako posjetioci sajma u panici trče unaokolo i kako pijavica ruši štandove i diže dvorac visoko u vazduh.

Prema informacijama iz lokalnih medija, policija je privela vlasnika dvorca na naduvavanje.

Pješčane pijavice su obično male i slabe, često manje od 0,9 m u prečniku sa maksimalnom brzinom od oko 70 km/h i uglavnom se rasipaju odmah po formiranju. U rijetkim prilikama, međutim, pješčani vrtlog može da bude veoma velik i intenzivan, sa prečnikom i do 90 metara i brzinama većim od 100 km/h i može da traje i do 20 minuta prije raspadanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije