Svijet

Ona bi mogla da postane najmoćnija žena u američkoj politici

Ona bi mogla da postane najmoćnija žena u američkoj politici
Foto: Tanjug/AP | Ona bi mogla da postane najmoćnija žena u američkoj politici

VAŠINGTON - Nensi Pelosi mogla bi da postane najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Predstavničkom domu, ali će morati da pregovara sa onima koji, u njenom vlastitom taboru, pozivaju na obnovu.

Šef većine u Predstavničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, poslanica iz San Franciska ima iskustvo na toj dužnosti koju je vršila od 2007. do 2010. godine, otežavajući završetak mandata Džordža Buša mlađeg.

Ako postane čelnica Predstavničkog doma, demokrata Pelosi je obećala pakao Donaldu Trampu koji ju je nazvao u utorak uveče još prije nego su prebrojani svi glasovi.

"Demokratski Kongres radiće na rješenjima koja nas zaokupljaju jer svima nam je dosta podjela", izjavila je ona pred svojim pristalicama u Vašingtonu, najavljujući "povratak ustavnih ovlašćenja i kontraobavještajnih podataka".

Budući da Predstavnički dom glasa za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi će moći na čelu svoje većine da blokira republikanske tekstove poput nove reforme poreza ili izgradnje "migrantskog zida" na meksičkoj granici. 

Još važnije, mogućnost postupka za svrgavanje Donalda Trampa jako se povećava kada demokrati budu mogli da pokrenu parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trampove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016.

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobilizovalo pristalice predsjednika. Ali, nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužilac Robert Maler, koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Uprkos uspjehu Demokratske stranke, njen povratak za kormilo nije zagarantovan jer je više desetina demokratskih kandidata reklo prije izbora da će se protiviti njenoj kandidaturi.

Pelosi je rođena 26. mart 1940. u Baltimoru, u italijansko-američkoj katoličkoj porodici uronjenoj u politiku. Njen otac i brat bili su gradonačelnici Baltimora. Sa diplomom Triniti koledža u Vašingtonu, nastanjuje se sa suprugom u San Francisku. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije