Svijet

Operator elektrane odgovoran za samoubistvo

Operator elektrane odgovoran za samoubistvo
Operator elektrane odgovoran za samoubistvo

TOKIO - Sud u Japanu presudio je da je operator nuklearne elektrane Fukušima, kompanija "Tokio elektrik" /TEPKO/, odgovorna za samoubistvo jedne žene 2011. godine, što postavlja presedan za ostale tužbe protiv ove firme.

U građanskoj tužbi koju je podnio Mikio Vatanabe tvrdi se da je TEPKO odgovoran za smrt njegove supruge Hamako /58/ u julu 2011. godine, kada se ona polila kerozinom i zapalila nakon što je pala u depresiju.

Okružni sud u Fukušimi presudio je u korist Vatanabea, rekao je novinarima sudski zvaničnik. 

Agencija Kjodo prenijela je da je TEPKO dobio naređenje da plati odštetu od 472.000 dolara. Vatanabe je tražio skoro dvostruko više.

Ova presuda je najnoviji udarac tokijskoj elektrodistribuciji, koja je 2012. godine dobila kao pomoć novac poreskih obveznika. Očekuje se da će TEPKO na ime odštete isplatiti preko 48 milijardi dolara zbog nuklearne katastrofe.

Poslije topljenja tri reaktora nakon zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine, iseljeno je više od 150.000 ljudi iz okoline elektrane, a trećina i danas živi u privremenom smještaju.

"Željeli bismo da se još jednom duboko izvinimo zbog ove neprijatnosti i problema koje je nesreća u Fukušimi Daići nanijela tolikim ljudima, prije svega narodu Fukušime", saopštio je TEPKO poslije izricanja presude.

TEPKO je do sada kroz poseban vladin program postigao veliki broj vansudskih nagodbi sa podnosiocima tužbi koji su tražili odštete, ali odbija da saopšti koliko je novca do sada isplatio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije