Svijet

Orban: Treći svjetski rat je realna opasnost

Orban: Treći svjetski rat je realna opasnost
Foto: Tanjug/AP | Orban: Treći svetski rat je realna opasnost

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije pretjerivanje reći da postoji realna opasnost od svjetskog rata.

Orban je dodao da se "sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

"Dok, s jedne strane, može da zvuči kao pretjerivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svjetskog rata, to je zaista realna opasnost", istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

"U isto vreme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste", dodao je on.

Orban je napomenuo da se prijedlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

"Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtijevamo mir i prekid vatre", rekao je Orban.

On je dodao da se u mađarskom prijedlogu nije riječ o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je riječ  isključivo o prekidu vatre.

"Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smeju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore", poručio je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije