Svijet

Orban spreman za dogovor sa Njemačkom o migrantima?

Orban spreman za dogovor sa Njemačkom o migrantima?
Foto: Arhiva | Orban spreman za dogovor sa Njemačkom o migrantima?

BERLIN - Mađarski premijer Viktor Orban signalizirao je da je spreman da postigne bilateralni sporazum sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi se ograničio dolazak tražilaca azila u Njemačku i druge zemlje EU.

On je u intervjuu za njemački "Bild" kazao da je Mađarska bila otvorena za razgovore sa Njemačkom, ukoliko Berlin postigne sporazum o migracijama sa Austijom, čiji kancelar Sebastijan Kurc poput Orbana ima "tvrd stav" po pitanju migracija, prenosi Rojters.

"Redoslijed može biti samo - pregovori Njemačke i Austrije, a onda pregovori Austrije i Mađarske. I na kraju, ako je stvarno jasna pozicija Njemačke, može doći do pregovora između Mađarske i Njemačke", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, neophodno je jačanje zaštite spoljnih granica EU i osnivanje migracionih tranzitnih centara van EU.

On je dodao i da će se uskoro sastati sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom kako bi razgovarali o narednim koracima.

Orban je ponovio svoj stav da veliki priliv migranata pretežno muslimanske vjeroispovesti predstavlja prijetnju evropskoj hrišćanskoj civilizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije