Svijet

Orbanov čovjek preuzima resor proširenja

Orbanov čovjek preuzima resor proširenja
Foto: N.N. | Orbanov čovjek preuzima resor proširenja

BRISEL - Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen predstavila je resore i imena budućih komesara, a resor proširenja trebalo bi da preuzme Mađar Laslo Tročanji.

 

Što se tiče proširenja, rekla je da ono ostaje "u samom vrhu" prioriteta nove Komisije, te da se mandat za resor susjedstva i proširenja neće mijenjati, iako je iz punog naziva izbačen dio koji se odnosi na pregovore.

Na pitanje novinara da li izbacivanje pregovaranja iz naziva resora znači da će se nešto promijeniti u dijelu koji se odnosi na pregovore o članstvu sa zemljama kandidatima, Fon der Lejenova je istakla da je taj dio izbačen iz naziva isključivo kako bi se skratio puni naziv, ali da mandat neće biti promijenjen.

U pismu koje je poslala Tročanjiju, a koje je Komisija objavila na svom sajtu, istakla je da od njega očekuje da radi na temeljnim slobodama, vladavini prava i reformama koje su potrebne za EU, te je istakla da je njen stav da Albanija i Sjeverna Makedonija treba  da dobiju zeleno svjetlo za narednu fazu pregovora. Srbija i BiH u ovom pismu nisu poimenice pomenute.

"Mađarska je zemlja koja ima jasan cilj kad je u pitanju proširenje, kao što imam i ja. Zapadni Balkan je jako važan za nas i želim taj region što bliže EU. Želim odlične odnose s regionom i saradnju. Proširenje je veoma važna tema i želja mi je raditi s komesarom Tročanjijem u tom smislu", rekla je Fon der Lejenova na pres-konferenciji. Rekla je da zemlje koje žele da postanu članice moraju demonstrirati da poštuju temeljne standarde i da ispunjavaju uslove za članstvo. Dodala je da će EU podržati zemlje koje žele pristupiti u dosezanju temeljnih prava i vrijednosti, ali i u sprovođenju pravnih, socijalnih i ekonomskih reformi, koje su neophodne za članstvo.

Inače, evropski mediji pokazali su skeptizicam kad je u pitanju Tročanji. Britanski "Guardian", na primjer, piše da je to ministar kojeg je Viktor Orban, mađarski premijer, zadužio za sprovođenje pravosudnih reformi u Mađarskoj koje je Evropska komisija kritikovala. Navode da će Tročanji imati problema u Evropskom parlamentu tokom procesa potvrđivanja s obzirom na to da je više poslanika, kako piše list, javno objavilo da neće glasati za mađarskog kandidata.

Tročanji, koji je trenutno poslanik u Evropskom parlamentu Orbanovog Fidesa, prethodno je bio ministar pravde Mađarske, a u periodu od 2010. do 2014. je bio ambasador Mađarske u Francuskoj. Prije toga je bio pridruženi član Venecijanske komisije, a na tu poziciju je došao s pozicije člana Ustavnog suda Mađarske. Završio je pravni fakultet 1980. godine.

Hrvatica Dubravka Šujica, koja se takođe spominjala kao moguća kandidatkinja za ovaj resor, postaće komesarka za demokratiju i demografiju, a Slovenac Janez Lenarčić, koji je takođe bio spominjan kao kandidat, biće komesar za krizni menadžment. Johanes Han, komesar koji je do sada bio zadužen za proširenje, preuzeće resor za budžet.

Govoreći o narednom petogodišnjem mandatu Komisije, Fon der Lejenova je rekla da će fokus biti na zaštiti okoline, digitalizaciji, ekonomskom napretku i saradnji između zemalja članica.

 

Potpredsjednici Evropske komisije:

Džosep Borel, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost 

Vera Jourova, komesarka za vrijednosti i transparentnost

Margaritis Šinas, komesar za zaštitu evropskog načina života 

Maroš Šefčovič, komesar za međuinstitucionalne odnose 

Dubravka Šuica, komesarka za demokratiju i demografiju

 

Ostali komesari:

Johanes Han, budžet i administracija

Didier Rejnders, pravda i vladavina zakona

Marija Gabrijel, inovacije i omladina

Stela Kiriakides, zdravlje

Kadri Simson, energetika

Juta Urpilainen, međunarodno partnerstvo

Silvi Gulard, unutrašnje tržište

Laslo Tročanji, susjedstvo i proširenje

Fil Hogan, trgovina

Paolo Đentiloni, ekonomija

Virginijus Sinkevičius, okolina i okeani

Nikolas Šmit, zapošljavanje

Helena Dali, jednakost

Januš Vojciečovski, poljoprivreda

Elisa Fereira, kohezija i reforma

Rovana Plumb, transport

Janez Lenarčič, krizni menadžment

Ilva Johanson, unutrašnji poslovi

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije