Svijet

Pratite nas na Google news

Osoblje u UN-u bez plate u novembru?

Osoblje u UN-u bez plate u novembru?
Foto: Tanjug/AP | Osoblje u UN-u bez plate u novembru?
Srna

NJUJORK - Osoblje UN u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku moglo bi u novembru ostati bez plate jer skoro trećina članica nije uplatila svoje godišnje obaveze, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Guteres.

On kaže da se UN suočavaju sa finansijskom krizom jer je uplaćeno samo 70 odsto ukupnih godišnjih dugovanja i ističe da je obaveze izmirilo 129 od 193 članice.

"Da budem određeniji, UN se suočavaju sa teškom krizom likvidnosti. Matematika je jednostavna, bez gotovine ne može se sprovesti budžet na odgovarajući način", istakao je Guteres.

Guteres kaže da su UN smanjile troškove za putovanja i stopirale brojna zaposlenja.

Prije godinu dana, 78 odsto dugovanja prema UN je uplaćeno. Sirija je bila među državama koje su posljednje izmirile dugovanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije