Svijet

Osuđen organizator najveće pljačke u istoriji Velike Britanije

Osuđen organizator najveće pljačke u istoriji Velike Britanije
Foto: Ilustracija | Osuđen organizator najveće pljačke u istoriji Velike Britanije

LONDON - Vođa bande "djedica provalnika" osuđen je na deset godina zatvora na sudu u Londonu kao organizator najveće pljačke u britanskoj istoriji koja je 2015. počinjena u Londonu.

Majkl Sid kojeg su kolege prozvali "Basil" uhapšen je prije godinu dana u svom stanu na sjeveru Londona. Taj stručnjak za sisteme za uzbunjivanje bio je posljednji član bande koji je još bio na slobodi.

"Vaša je uloga bila presudna", rekao mu je sudija Kristofer Kinče tokom izricanja presude na sudu u Volviču, na istoku Londona.

Tužilaštvo navodi da je bio "jedan od vođa" provale u kojoj su kradljivci otuđili zlato, nakit i dragulje u vrijednosti 16 miliona evra.

Devetorica kriminalaca su već osuđena, među njima šestorica na zatvorsku kaznu, zbog učestvovanja u pljački sa scenarijem dostojnim Holivuda koju je izvela grupa u kojoj su bili šezdesetogodišnjak i dvojica sedamdesetogodišnjaka.

Teri Perkins je imao 67 godina, Džon Kolins 74 godine, a Brajan Rader 76 godina, u maju 2015. kada su smješteni u zatvor. Perkins je umro u zatvoru.

Iskoristivši produženi vaskršnji vikend 2015. godine, provalnici treće životne dobi koji su većinom imali podeblji policijski dosije, ušli su u dvoranu "Hatton Garden Safe Deposita" u kojoj su bili sefovi. 

Prerušeni u radnike plinare, s građevinskim kacigama na glavi, ušli su u okno lifta i pomoću dijamantne industrijske bušilice izbušili tri velike rupe u betonskom zidu debelom pola metra.

Na snimcima videokamera vidi se kako mirno ulaze i izlaze iz dvorane dok nisu ispraznili 73 sefa.

Veliki dio ukradenih predmeta nije nikada pronađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije