Svijet

Osuđene dvije žene za pokušaj napada na Notr Dam

Osuđene dvije žene za pokušaj napada na Notr Dam
Foto: Pixabay | Osuđene dvije žene za pokušaj napada na Notr Dam

PARIZ - Francuski sud osudio je dvije žene povezane s islamskim ekstremistima na zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina, zbog toga što su prije tri godine izvele neuspješan pokušaj napada automobilom-bombom ispred pariske katedrale Notr Dam.

Prema pisanju francuskog Figaroa, jedna od žena podstakla je drugu da joj se pridruži, predstavljajući se na internetu kao ekstremistički militant koji se vratio iz Sirije i koji na taj način želi da pronađe ženu, prenosi Rojters.

U zoru 4. septembra, policija je pronašla sivi automobil marke Pežo bez registarskih tablica u kojem je bilo sedam plinskih boca i tri kanistera benzina, parkiran na lijevoj obali Sene u blizini katedrale, a istražitelji su na osnovu opušaka cigareta i ćebeta natopljenog benzinom zaključili da se radi o neuspješnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Otisci prstiju ukazali su na dve osobe, Ines Madani i Ornelu Žiligman, koje su parkirale vozilo nakon što su video snimak u kome preuzimaju odgovornost za planiranje napada poslale Rašidu Kasimu, francuskom pripadniku takozvane Islamske države.

Madani, koja se predstavljala kao muški džihadista, osuđena je na 30 godina zatvora, dok je Žiligman, inače udata žena i majka troje djece, osuđena na 25 godina.

Kasim je u odsustvu osuđen na doživotnu robiju, dok su manje kazne dobile tri osobe koje su pomagale u pokušaju izazivanja eksplozije ili nisu prijavile zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije