Svijet

Osumnjičeni za planiranje terorističkih napada uhapšeni u Grčkoj

Osumnjičeni za planiranje terorističkih napada uhapšeni u Grčkoj
Foto: Pixnio | Osumnjičeni za planiranje terorističkih napada uhapšeni u Grčkoj

ATINA - Dvojica muškaraca optuženih za planiranje ekstremističkog napada na jevrejski restoran u centru Atine i moguće druge ciljeve koji bi uzrokovali masovne civilne žrtve uhapšeni su pod optužbama za terorizam u Grčkoj, saopštila je policija u utorak.

Osumnjičeni su optuženi za članstvo u terorističkoj organizaciji i zadržani su u sjedištu policije u glavnom gradu Grčke, saopštile su vlasti.

Treći muškarac, koji nije u Grčkoj, tražen je radi ispitivanja i optužen je u odsutnosti.

Vladini i policijski zvaničnici rekli su za "Associated Press" da su oba osumnjičena pakistanskog porijeklla. Zvaničnici su tražili da se ne identifikuju do službenih saopštenja.

Dvojica osumnjičenih su ilegalno ušla u Grčku iz susjedne Turske i u zemlji su najmanje četiri mjeseca.

Kao dio svoje istrage, policija je pretražila više lokacija u Atini, kao i u južnoj Grčkoj i na ostrvu Zakintos.

Hapšenja su izvršena jer se vjerovalo da je napad na židovski restoran neizbježan, rekli su policija i vladini zvaničnici.

Vjeruje se da su dvojica muškaraca u pritvoru dio prekomorske mreže i trebalo bi da ih ispita javni tužilac u petak, rekli su zvaničnici.

"Njihov cilj nije bio samo izazvati gubitak života nevinih građana, već i potkopati osjećaj sigurnosti u zemlji, dok su povrijedili javne institucije i prijetili međunarodnim odnosima Grčke", stoji u policijskom saopštenju.

Grčki antiteroristički policijski odjel i nacionalna obavještajna služba bili su uključeni u hapšenja, a dobili su pomoć od strane obavještajne službe koja nije identifikovana, navodi se u saopštenju.

"Operacija pokazuje da sigurnosne vlasti u zemlji održavaju visoko stanje pripravnosti za sve Grke i sve posjetioce naše zemlje", rekao je ministar javnog reda Takis Teodorikakos u tvitu, prenosi "LBC".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije