Svijet

Osumnjičeni za trovanje Skripalja ljekar vojne tajne službe

Osumnjičeni za trovanje Skripalja ljekar vojne tajne službe
Foto: Arhiva | Osumnjičeni za trovanje Skripalja ljekar vojne tajne službe

LONDON - Drugi od dvojice Rusa koji su osumnjičeni za pokušaj trovanja nekadašnjeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji doktor je u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU), objavio je danas istraživački vebsajt Belingket (Bellingcat).

Kako prenosi Rojters, Belingket, koji se bavi obavještajnim pitanjima, naveo je da je njegovo pravo ime Aleksandar Jevgenjević Miškin (39), a ne Aleksandar Petrov, šsto je ime pod kojim ga je prošlog mjeseca Velika Britanija optužila.

Britanski tužioci optužili su Petrova i još jednog muškarca, označenog kao Ruslan Boširov, da su nervnim gasom "novičok" u martu ove godine u Solzberiju pokušali da otruju Skripalja i njegovu ćerku.

Belingket je prošlog mjeseca identifikovao Boširova kao pukovnika GRU čije je pravo ime Anatolij Čepiga.

Londonska policija odbila je da komentariše spekulacije o pravom identitetu optuženih i ponovo da vjeruje da su oni koristili lažna imena.

Rusija odbacuje svaku umiješanost u trovanje Skripaljevih, a dvojica optuženih su u Moskvi izjavili da su putovali u Britaniju kao turisti i da su u Solzberi išli da vide katedralu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije