Svijet

Osumnjičeni za upad u zgradu FBI ubijen nakon potjere

Osumnjičeni za upad u zgradu FBI ubijen nakon potjere
Foto: Tanjug/AP | Osumnjičeni za upad u zgradu FBI ubijen nakon potjere

VAŠINGTON - Naoružani muškarac koji je pokušao da provali u zgradu američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) u Sinsinatiju u Ohaju, ubijen je tokom bjekstva u razmjeni vatre sa policijom, saopštili su danas policijski zvaničnici.

Policija tek treba da zvanično da objavi identittet ovog čoveka, a tokom nekoliko konferencija za novinare nije željela da komentariše njegov motive, prenosi Rojters.

Njujork tajms i En-Bi-Si njuz, pozivajući se na neimenovane izvore, identifikovali su osumnjičenog za jučerašnji napad kao Rikija Šifera (42), koji je, kako navode, najvjerovatnije zastupao ekstremno desničarske stavove.

Čovjek pod tim imenom upozorio je na napad na društvenoj mreži "Truth Social", koju je pokrenuo bivši američki predsednik Donald Tramp, navodi britanska agencija.

"Ako se ne javim, znajte je da sam pokušao da napadnem FBI, a to će značiti da sam ili skinut sa interneta ili me je FBI uhvatio, ili su poslali obične policajce...", napisao je osumnjičeni u poruci.

Njegovi postovi, uključujući i one koji izražavaju ekstremne stavove, uklonjeni su ubrzo nakon što je policija saopštila novinarima da je osumnjičeni za napad u Sinsinatiju ubijen.

En-Bi-Si njuz, pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika upoznata sa temom, rekao je da je osumnjičeni bio u zgradi američkog Kapitola u Vašingtonu tokom napada Trampovih pristalica 6. januara 2021.

Njujork tajms, pozivajući se na dva policijska službenika koji su upoznati sa tim, izvijestio je da istražitelji ispituju da li je on imao veze sa ekstremističkim grupama, navodi Rojters.

Direktor FBI-ja Kristofer Rej, koji je domaći nasilni ekstremizam opisao kao najznačajniju bezbjednosnu prijetnju po SAD, izdao je saopštenje nakon događaja od četvrtka u kojem osuđuje "neosnovane napade na integritet FBI-ja".

Incident u Ohaju počeo je rano u četvrtak kada je muškarac pokušao da uđe u kancelariju za provjeru posjetilaca, a kada se aktivirao alarm agenti su reagovali, navodi se u saopštenju biroa.

NBC Nuz izvijestio je da je osumnjičeni, koji je bio naoružan poluautomatskom puškom, ispalio hice iz pištolja za eksere u zgradu.

Nakon toga je u bijelom vozilu pobjegao na međudržavnu magistralu 71, navela je kancelarija FBI u Sinsinatiju.

Uslijedila je potjera i osumnjičeni je pucao iz svog oružja u policajca, a vozilo je na kraju zaustavljeno u okrugu Klinton, gdje je između osumnjičenog i policije razmijenjena paljba, tokom dužeg sukoba koji se završio tako što je osumnjičeni upucan šest sati nakon početnog napada u Sinsinatiju.

"Cijelog dana danas su policajci pokušavali da pregovaraju sa osumnjičenim. Nakon nekog vremena pregovori su propali", saopštio je portparol policije.

On je rekao i da je osumnjičeni preminuo na licu mjesta i da niko nije povređen.

Incident se dogodio u trenutku kada se FBI suočava sa sve većim pritiskom republikanaca nakon što je biro izvršio raciju na imanje Mar-a-Lago bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Floridi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije