Svijet

Pratite nas na Google news

Osveta Rusije i Sirije - više od 300 ubijenih terorista

Osveta Rusije i Sirije - više od 300 ubijenih terorista
Foto: YouTube/Screenshot | Osveta Rusije i Sirije - više od 300 ubijenih terorista
N.N.

Avijacija Rusije i Sirije, uz podršku artiljerije i specijalnih snaga, od 18. do 24. avgusta likvidirala je u oblasti Sirijske pustinje 327 militanata.

Kako piše Sputnjik, u pitanju su militanti koji su umiješani u ubistvo ruskog vojnog savjetnika, stradalog 18. avgusta, saopštio je predstavnik ruskih snaga u Siriji.

"U periodu od 18/. do 24. avgusta, uz neposredno učešće ruskih vojnih savjetnika, vladine snage Sirije pripremile su i sprovele operaciju velikih razmjera u cilju likvidiranja militanata. Napadima avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Vazduhoplovnih snaga Sirije, artiljerijskom paljbom i akcijama specijalnih izviđačkih grupa u oblasti 'bijele pustinje' likvidirano je 327 militanata, uništena su 134 skloništa, 17 izviđačnica, sedam skladišta materijala i pet podzemnih skladišta municije i oružja", saopštio je ruski vojnik.

On je dodao da je 18. avgusta ove godine od eksplozije improvizovane eksplozivne naprave koju su postavili teroristi iz te formacije poginuo ruski stariji vojni savjetnik, general-major Vjačeslav Gladkih.

Militanti pod pokroviteljstvom američke vojske

Prema riječima ruskog vojnika, u oblasti Sirijske pustinje u centru zemlje posljednjeg mjeseca primokećen je rast aktivnosti bandi i bivših pripadnika DAEŠ-a. Kako je rekao, većina militanata se pojavila u toj oblast nakon takozvane amnestije, koju je sprovela "autonomna administracija severoistoka Sirije".

Bande DAEŠ-a popunjavaju se u Sirijskoj pustinji militantima koji su pripremljeni na teritorijama oblasti El Tanf i sjevernim oblastima Sirije – zonama koje su okupirale SAD.

"Sabotirajući saobraćajne komunikacije i objekte naftne i gasne industrije u Siriji, napadajući patrole i položaje sirijske armije, militanti destabilizuju situaciju u regionu“, rekao je predstavnik ruskih snaga.

On je takođe istakao da militanti svojim postupcima urušavaju proces socijalno-ekonomskog obnavljanja Sirije i uspostavljanja odnosa lokalnih arapskih plemena sa Damaskom.

"Takva situacija je prvenstveno od koristi Americi i omogućava im da opravdaju svoje prisustvo na istoku Sirije. Kako bi se suprotstavili teroristima, vladine snage Sirije i Vazdušno-kosmičke snage Rusije usredsredile su svoje napore na otkrivanje maskiranih objekata militanata u 'bijeloj pustinji'", istakao je ruski vojnik.

Kako je rekao, čišćenje "bijele pustinje" od preostalih terorista trajaće dok se ne likvidiraju sve oružane grupe koje su pod kontrolom SAD, a koje djeluju na tom području.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije