Svijet

Osveta SAD za napad na aerodrom u Kabulu

Osveta SAD za napad na aerodrom u Kabulu
Foto: Tanjug/AP | Osveta SAD za napad na aerodrom

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države izvele su napad dronom protiv jednog pripadnika takozvane Islamske države (ID-K) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više od 170 civila, a predsjednik SAD Džozef Bajden zarekao se da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.

Predsjednik SAD je tokom emotivnog obraćanja naciji potvrdio da je izdao naređenje Pentagonu da pripremi planove za odmazdu i udare na pripadnike organizacije koja stoji iza smrtonosnog napada, prenosi Rojters.

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu bespilotnih letjelica na metu u istočnom Avganistanu, u provinciji Nangahar, uspjela da likvidira planera napada na aerodrom u Kabulu koji pripada frakciji tzv. Islamske države (IS-K), prenio je BBC.

"Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava", saopšteno je iz Pentagona.

Ubijeni organizator samoubiulačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan - IS-K i radio je na planiranju "budućih napada", izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona.

On je dodao da je dron poletio u misiju iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.

Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac tzv. IS-K pokazuje da Pentagon stalno prati aktivnosti te terorističke organizacije i da koristi višegodišnje iskustvo u izvođenju napada na ekstremiste u udaljenim dijelovima svijeta.

Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje, pa neki analitičari upozoravaju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Avganistanu sada kada su talibani preuzeli vlast, prenosi Asošiejted pres.

Procjenjuje se da je u posljednje dvije nedjelje iz Avganistana evakuisano više od 100.000 ljudi, a rok koji su SAD odredile svojim snagama da napuste Avganistan ističe u utorak, 31. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije