Svijet

Otac i dva sina među uhapšenima zbog napada u Moskvi: Kakva kazna im prijeti (FOTO)

Otac i dva sina među uhapšenima zbog napada u Moskvi: Kakva kazna im prijeti (FOTO)
Foto: Tanjug/AP | Otac i dva sina među uhapšenima zbog napada u Moskvi: Kakva kazna im prijeti (FOTO)

MOSKVA - Basmanski sud Moskve uhapsio je još trojicu optuženih u slučaju terorističkog napada na koncertnu dvoranu "Krokus Siti", javlja dopisnik "RIA Novosti", i tvrdi da se radi o ocu i dvojici sinova u čijem vlasništvu je bio automobil marke reno, koji su teroristi koristili da pobjegnu sa mjesta zločina.

Uhapšeni su Isroil, Aminšon i Dilovar Islomov i njima je određen pritvor do 22. maja zbog sumnje da su pomagali u terorističkom napadu u Moskvi. Razmatranje istrage odvijalo se iza zatvorenih vrata radi bezbjednosti učesnika u procesu.

Kako je za "RIA Novosti" rekao izvor upoznat sa situacijom, optuženi su posjedovali automobil reno, kojim su napadači pobjegli sa mjesta zločina, ali ga je, navodno, u februaru prodao.

Istovremeno, polisa autoodgovornosti za auto ostala je kod Islomovih i nije ponovo izdata, tvrde "RIA Novosti".

Trojica su optužena prema odredbi b, člana 3, člana 205 ruskog Krivičnog zakonika (teroristički napad počinjen od strane grupe lica), za šta je predviđena kazna do doživotnog zatvora.

Taksisti rodom iz Tadžikistana

Aminčon i Dilovar Islomov su braća, a Isroil Islomov je njihov otac.

Sva trojica su rođena u Dušanbeu. Braća su ruski državljani, dok je otac državljanin Tadžikistana. Dilovar Islomov (25) je, navodno, oženjen, ima dijete i radi kao taksista. Prema navodima Istražnog komiteta, jedan od izvršilaca terorističkog napada Šamsidin Fariduni, koji je uhapšen dan ranije, u zločinačku grupu umješao je Dilovara Islomova najkasnije do 11. marta 2024. godine.

Aminčon Islomov ima sedmoro djece koju su rodile dvije žene. On takođe ima rusko državljanstvo i radi kao taksista. Bio je umiješan u kriminalnu grupu najkasnije do januara 2024. godine. Na suđenju je izjavio da je nevin.

Njihov otac, Isroil Islomov živi u Tveru i navodi se da je automobil marke reno bio u njegovom vlasništvu. Isroil ima tadžikistansko državljanstvo, ali i boravišnu vizu Rusije.

Podsjećamo, sinoć su saslušana četiri glavna osumnjičena za masakr 22. marta u koncertnoj dvorani "Krokus siti hola", u kojem je ubijeno najmanje 137 osoba.

Uhapšeno je 11 osoba za koje se sumnja da su umiješane u teroristički napad, uključujući četvoricu naoružanih napadača koji su privedeni u Brjanskoj oblasti, jugozapadno od Moskve, dok su pokušavali da potraže utočište prelaskom obližnje ukrajinske granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije