Svijet

Otkriven evropski "nulti pacijent"?

Otkriven evropski "nulti pacijent"?
Foto: Tanjug/AP | Otkriven evropski "nulti pacijent"?

BERLIN - Nijemac star 33 godine možda je prvi Evropljanin koji se zarazio novim virusom korona i prenio ga na druge stanovnike evropskih zemalja.

Ta tvrdnja iznesenaa je u u pismu njemačkih ljekara, koje je prenio časopis Nju Ingland džurnal of medisin.

On je 24. januara imao respiratorne simptome i visoku temperaturu, a kada mu se učinilo da se njegovo zdravstveno stanje popravilo, vratio se na posao 27. januara.

Prethodno je bio na sastanku kojem je prisustvovala njegova koleginica iz Šangaja koja je boravila u Njemačkoj od 19. do 22. januara.

Tokom boravka u Njemačkoj ona nije imala nikakve smetnje, ali je po povratku u Kinu počela da se osjeća lošije, a 26. januara je potvrđeno da je zaražena virusom korona, prenosi italijanski Korijere dela sera.

Žena je obavijestila njemačke partnere koji su zatim testirani na virus korona, a kod 33-godišnjeg muškarca je potvrđen prvi slučaj zaraze.

Poslije njega pozitivna su bila još trojica Nijemaca koji su prisustvovali sastanku s partnerkom iz Šangaja.

U tekstu se napominje da je u ovom slučaju infekcija prenesena kada su simptomi bili vrlo blagi i nespecifični.

Njemački ljekari zato upozoravaju da se virus u velikim količinama nalazi u pljuvački čovjeka i u razdoblju njegovog oporavka, što predstavlja problem prenosivosti virusa čak i nakon prestanka simptoma.

"Činjenica da infekcija može biti prisutna u organizmu i nakon što simptomi nestanu već je poznata", potvrđuje Volter Ričardi, predstavnik Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije.

Infektolozi ističu da je zbog toga izuzetno važan nadzor nad pacijentima koji su otpušteni nakon hospitalizacije i preporučuju da redovno rade bris i nakon otpusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije