Svijet

"Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija"

"Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija"
Foto: Pixabay | "Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija"
Tanjug

​KEJPTAUN - Otkrivanje nove omikronske varijante korone u Južnoafričkoj Republici (JAR), koja sadrži 30 mutacija, dovelo je do ograničenja putovanja i kolapsa tržišta, iako se još ne zna da li se lakše prenosi u odnosu na druge sojeve tog virusa, objavio je danas NBC njuz.

Kako se navodi, slučajevi infekcija novim sojem korone već su otkriveni širom svijeta i mnoge zemlje, uključujući SAD, požurile su da zabrane letove za JAR dok Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proučava opasnost nove varijante korone.           

Naučnici iz Južnoafričke Republike (JAR) su ove sedmice identifikovali novu varijantu koronavirusa koja bi mogla da objasni nagli porast infekcije u toj zemlji.

Južnoafrički ministar zdravlja tvrdi da je nova varijanta označena kao B.1.1.529 dovela do eksponencijalnog povećanja broja oboljelih posljednjih dana, iako stručnjaci još pokušavaju da utvrde da li je zaista odgovorna.

Nakon 200 novih potvrđenih infekcija dnevno posljednjih sedmica u JAR, broj oboljelih povećao se na 2.465 u četvrtak.

Stručnjaci SZO klasifikovali su novi soj kao "zabrinjavajući" i saopštili da je reč o omikron varijanti korone koja sadrži najmanje trideset mutacija.

SAD i nekoliko evropskih zemalja ograničile su letove ka JAR, uprkos činjenici da su slučajevi već otkriveni širom svijeta, a zabrinutost zbog nove varijante korone izazvala je veliki pad na američkim finansijskim tržištima.

Južnoafrička varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali slučajevi su već prijavljeni kod putnika koji su stigli u Belgiju, Bocvanu, Hong Kong i Izrael.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije