Svijet

Otkriveno čije službe su "otkucale" Bin Ladena Amerikancima

Otkriveno čije službe su "otkucale" Bin Ladena Amerikancima
Foto: Mir Hamid/Daily Dawn | Otkriveno čije službe su "otkucale" Bin Ladena Amerikancima

ISLAMABAD - Pakistanski premijer Imran Kan rekao je da je pakistanska obavještajna služba ISI dala američkoj CIA trag koji joj je omogućio da locira i ubije Osamu bin Ladena

"ISI je dala informacije koje su dovele do pronalaženja vođe al-Kaide Osame bin Ladena. Ako pitate CIA, vidjećete da je ISI dala početnu lokaciju preko telefonskih podataka", rekao je Kan u intervjuu Fox newsu.

Pakistan je do sada negirao da je dao bilo kakve informacije o osnivaču al-Kaide kog su poslije višegodišnje potjere 2. maja 2011. ubili američki komandosi u kući u pakistanskom Abotabadu, stotinak kilometara sjeverno od Islamabada.

Ipak, penzionisani pakistanski general Asad Durani, šef ISI od 1990. do 1992, u knjizi izdatoj 2018. je naveo da su pakistanske vlasti vjerovatno dojavile Vašingtonu gdje se bin Laden krije istovremeno "glumeći neznanje" jer bi saradnja sa SAD oko "osobe koju mnogi u Pakistanu smatraju herojem mogla biti ponižavajuća za vladu".

Kan se nalazi u posjeti Vašingtonu tokom koje se sastao s predsjednikom Donaldom Trampom u pokušaju da se odnosi dve zemlje poboljšaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije