Svijet

Sedmi samit u Sofiji zvanično otvoren

Sedmi samit u Sofiji zvanično otvoren
Foto: Tanjug | Otvoren samit u Sofiji
Tanjug

SOFIJA - Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope otvoren je danas u Sofiji.

Na skupu učestvuju lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

Otvarajući samit, bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da se tim skupom želi ojačati Evropa i omogućiti manje razvijenim zemljama Evropske unije da sustugnu one razvijenije, javlja BTA.

"Dodatnim finansijama iz Kine možemo da dovršimo zajedničke projekte koji trenutno nisu na agendi EU", rekao je on.

Borisov je, takođe, ukazao na veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana.

Kineski premijer Li Kećijang je, u svom obraćanju na otvaranju skupa, potvrdio da cilj samita "16 plus 1" nije podjela Evrope, već stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

"Taj proces saradnje treba da bude transparentan, kroz otvorene procedure pod ravnopravnim uslovima, tako da Kina može da učestvuje u projektima koji se rade u regionu", rekao je Li.

Prema njegovim riječima, odnosi zemalja istočne i centralne Evrope sa Kinom zabilježili su ogroman napredak i u uslovima sporog oporavka globalne privrede.

Li je dodao da će Kina nastojati da ohrabri uspostavljanje novih kanala za zajedničko finansiranje projekata u okviru inicijative "16 plus 1".

"Ključno je otvaranje kineskog tržišta za investicije i robu. Smanjićemo carine i iskoristićemo uslove za ekonomski rast", dodao je on.

Li je, takođe, rekao da će u okviru "16 plus 1" od glavnog značaja biti pružanje informacija poslovnim ljudima o tome kako da, sarađujući sa Kinom, poštuju pravila EU, kao i kako da pritom obezbede podršku međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Tokom samita biće potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije